Otravirea – Ghid prim ajutor

 

Otravirea reprezinta ingestia de substante toxice care pot avea efecte devastatoare in corpul uman. Majoritatea otravurilor sunt inghitite, dar exista si alte cai prin care aceasta poate patrunde in organism, precum inhalarea sau contactul cu pielea.

Daca in mod accidental copilul a inghitit, inhalat sau atins o substanta otravitoare si prezinta semne sau simptome cum ar fi: greata, varsaturi, somnolenta, tulburari respiratorii, convulsii, confuzie, arsuri sau pete pe piele, este necesar sa soliciti de urgenta asistenta medicala!

TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgenta realizat in 1999 de catre departamentul de Toxicologie al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” si este destinat informarii populatiei asupra modului in care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat pana la sosirea ambulantei sau pana la prezentarea la spital.

Numerele la care specialistii serviciului TOXAPEL va stau la dispozitie 24 de ore din 24 sunt:

(021) 210.61.83 / (021) 210.62.82

Pregateste-te sa oferi urmatoarele informatii :

  • Numele cat mai exact al toxicului si cantitatea de substanta ingerata.
  • Ora probabila la care s-a intoxicat copilul.
  • Numele si varsta copilului.
  • Adresa locuintei.
  • Numele tau si numarul de telefon la care poti fi contactat.

Ce poti face in timp ce astepti ambulanta

Daca substanta otravitoare a fost improscata pe piele sau in ochi, zona afectata poate fi curatata prin clatire cu apa rece timp de 15 minute. De asemenea, indeparteaza hainele care au fost atinse de substanta.

Daca substanta a fost inhalata, scoate copilul la aer sau asigura-i aer curat prin deschiderea ferestrei.

Daca substanta toxica a fost ingerata, ii poti provoca varsaturi copilului DOAR daca un medic iti spune sa procedezi astfel! Tine copilul in pozitie confortabila, intors pe partea stanga, in timp ce primeste sau asteapta ajutorul medical.

Intotdeauna verifica si monitorizeaza caile respiratorii ale copilului, respiratia si pulsul. Daca este necesar, incepe procedurile de salvare si resuscitare. Nu incerca nici un fel de tratament decat daca esti sfatuit de medicul specialist.

Prim ajutor otravire