Prim ajutor in cazul arsurilor

Arsurile, mai ales cele cauzate de lichidele fierbinti, sunt cele mai frecvente accidente la copii si constituie 10-20% din totalul traumatismelor acute la copii. Pana la 40% dintre persoanelor care se prezinta cu arsuri sunt copii.

Arsurile la copii sunt foarte grave pentru ca pielea lor este sensibila, mult mai subtire si efectele asupra starii generale pot fi imprevizibile si rapide.

Arsurile superficiale pot fi tratate acasa. Este vorba  doar acele arsuri care afectează o suprafață mica din piele. Se recomandă tratarea acasă a copilului  numai daca starea generala a acestuia ramane buna. Orice arsura produsa de lichide fierbinti trebuie considerata o urgenta medicala.

Orice arsura produsa prin flacără deschisă este o urgenta medicala daca cel mic a inhalat fum.

Arsurile minore, denumite in mod obisnuit arsuri de gradul intai, se pot produce adesea in orice casă/

Astfel de arsuri se pot produse în bucătărie (de exemplu vărsarea accidentală a oaleii cu ciorbă peste copil), sau în baie (opărirea unui bebeluș într-o cădiță cu apă fierbinte).

 Arsurile de gradul intai afecteaza direct doar epidermul, stratul exterior al pielii.  Zona afectată se poate umfla sau înroși, este dureroasă, dar de cele mai multe ori astfel de arsuri pot fi tratate la domiciliu, nefiind foarte grave. 

În cazul unor arsuri sever  trebuie sa consultati de urgenta medicul.

Cel mai mare risc de a suferi arsuri grave il prezinta sugarii si copiii mici, care manifesta o dorinta mai mare de a explora.

Cateva precautii simple pot transforma casa intr-un loc mai sigur si pot preveni multe arsuri.

Cauze principale arsuri:

  • Contactul cu lichide fierbinti: aburi, apa de baie, alimente sau lichide preparate recent (ceai, lapte, cafea).
  • Contactul cu flacara sau cu obiectele fierbinti: aragaz, masina de calcat, lumanare aprinsa.
  • Arsuri chimice produse in urma inghitirii sau contactului direct cu: solutii de curatat, baterii de ceas sau produse chimice din gospodarie.
  • Arsurile electrice produse prin muscarea firelor electrice sau introducerea degetelor in priză.
Arsuri