Primul ajutor in cazul hemoragiei nazale

Hemoragia nazala (epistaxisul) reprezinta pierderea de sange la nivelul foselor nazale, datorate unei leziuni a peretelui unui vas de sange sau a mucoasei nazale. Este des intalnita la copii si poate aparea la orice varsta, cel mai frecvent la copii cu varsta intre 3 si 10 ani. La sugari, sangerarile nazale sunt rare si necesita o evaluare suplimentara de catre un medic pediatru sau ORL-ist.

In copilarie sangerarile nazale sunt, de obicei, de scurta durata si se opresc spontan. Copiii care au mai avut epistaxis vor prezenta sangerari nazale recurente, mai ales in cadrul episoadelor de raceala si gripa.

Epistaxisul este mai frecvent in sezonul rece, aerul uscat  fiind un factor favorizant. Uneori sangerarea poate aparea dupa un efort fizic, stranut sau expunere la soare. De asemenea, scobitul in nas poate duce la traumatizarea mucoasei, producand astfel sangerarea.

Cei mai multi dintre noi stim din copilarie, ca pozitia propice in aceasta situatie este intins pe spate, cu mana opusa narii care sangereaza in sus.(FALS).

Corect este insă sa asezam copilul in pozitie verticala (nu culcat), cu capul usor aplecat inainte, pentru a evita inghitirea sangelui si aparitia vomei (CORECT).

Daca hemoragia nazala este abundenta si dureaza mai mult de 15 minute, trebuie sa mergi de urgenta cu copilul la medic!

Hemoragia nazala