Primul ajutor in caz de fracturi la copii

In copilarie cei mici sunt mai predispusi la fracturi deoarece sunt plini de energie, alearga, exploreaza locuri inalte sau se accidenteaza in timpul plimbarilor cu bicicleta, rolele sau alte vehicule pentru copii.

O luxatie apare cand ligamentele, care conecteaza doua oase, sunt intinse si partial rupte. O entorsa apare cand un muschi sau tendon (care conecteaza un muschi de os) este intins sau rupt. Entorsele si luxatiile produc in general, simptome similare: durere si umflarea zonei afectate, limitarea flexibilitatii, dificultate in folosirea articulatiei la intreaga limita de miscare, precum si vanatai (echimoze). Cele mai multe entorse si luxatii pot fi tratate acasa, dupa evaluare medicala corecta.

In termeni medicali, un os rupt se numeste fractura. Copilul ar putea avea un os fracturat daca se aude sau simte un pocnet, nu poate sa isi miste membrul ranit sau daca partea afectata se misca si arata intr-un mod anormal. Copilul va simti durere chiar si la o atingere banala, zona va fi inflamata si, in cazul unei fracturi deschise, aceasta va sangera.

Orice fractura este o urgenta medicala! Verifica semnele vitale ale celui mic, respiratia si pulsul si suna imediat la 112!

Copilul trebuie imobilizat pentru ca regiunea cu fractura sa nu se miste. Miscarea poate duce la mutarea oaselor sau poate afecta tesutul sau chiar vasele de sange. Nu misca copilul, mai ales daca este vorba de leziuni la nivelul capului, gatului sau coloanei!

Fracturi