Standarde de Siguranta Scaune de Masa Copii

In 2009, un copilas din Israel, in varsta de 15 luni a reusit sa se ridice in picioare pe scaunul de masa in timp ce lua cina. Ca urmare, si-a pierdut echilibrul, a cazut si s-a lovit la capsor. Acest accident s-a produs deoarece fetita era asezata in scaunul de masa fara ca centurile de siguranta sa fie fixate.

Sursa: The national Center for Children’s Safety and Health. BETEREM. Data from Israel National Pediatric Injury and Safety Surveillance (NAPIS). 2013.


Statisticile referitoare la accidente produse din cauza scaunelor de masa

 • Baza de Date Europeana referitoare la Accidente (IDB) indica faptul ca anual in cele 28 de State Membre ale Uniunii Europene aproximatv 7700 de copii cu varsta intre 0 si 4 ani ajung la Departamentul de Primiri Urgente a unui spital ca urmare a unui accident produs din cauza unui scaun de masa.
 • In perioada 2008-2013 au fost 43 de alerte RAPEX referitoare la scaune de masa periculoase, raportarile fiind facute in 13 state ale Uniunii Europene. Riscurile identificate au fost chimice (compozitia suprafetelor ce putea fi atinse cu gurita de catre cei mici), de sufocare (parti detasabile/casante ale scaunului ce puteau fi inghitite de catre cei mici), riscuri de cadere din cauza lipsei de stabilitate a scaunului, pliere sau mecanisme de blocare non-conforme, sisteme de centuri ineficiente sau strivirea degetelor.

Ce tip de accidentari se pot produce din cauza unui scaun de masa:

 • Pericol de cadere. Majoritatea traumatismelor produse din cauza unui scaun de masa au fost rezultatul caderii din scaun a copilului, acesta nefiindSiguranta copii securizat corect cu centurile de siguranta si nefiind supracegheat de un adult responsabil. Copiii pot aluneca foarte usor din scaunul de masa daca nu sunt prinsi corect in centuri (mai ales daca centura dintre picioare nu este fixata).
 • Cele mai grave accidente au fost acelea care au condus la decesul copiilor, atunci cand acestia au alunecat din scaun si si-au prins capul intre tavita scaunului si sezutul acestuia, rezultand strangularea.
 • Un scaun de masa instabil se poate rasturna atunci cand copilul este asezat in el. Copiii se pot lovi la cap, mai ales copii activi care se agita in scaun in timpul servirii mesei.
 • Scaunele de masa cu tavite retractabile prezinta risc de strivire a degetelor.

La ce sa fim atenti atunci cand alegem un scaun de masa pentru copil?

 • Sa fie conform cu Standardul de Siguranta European EN14988-1:2006+A1:2012 – Scaune de Masa pentru Copii
 • Scaunele de masa trebuie sa aiba centuri de prindere in 5 puncte.Siguranta copii
 • Daca achizitionati separate sistemul de centuri asigurati-va ca e conform cu Standardul EN 13210.
 • Atunci cand alegeti scaunul, asigurat-va ca centurile sunt usor de folosit pentru a nu fi tentati sa nu le prindeti.
 • Asigurati-va ca tavita scaunului de masa nu poate fi usor desfacuta de copil, astfel incat sa evitati riscul de ranire a degetelor celui mic.
 • Alegeti un scaun de masa cu baza larga si robust pentru stabilitate. Cele mai bune scaune de masa au scheletul din lemn sau metal. NU se recomanda scaune de masa contruite integral din plastic.
 • Asigurat-va ca scaunul de masa are un opritor intre picioare pentru a preveni alunecarea copilasului.