Primul ajutor in caz de arsuri solare

Joaca in aer liber este importanta, insa expunerea indelungata a celor mici la radiatiile ultraviolete este extrem de periculoasa! Pielea sensibila a micutilor necesita o atentie mai mare, ei fiind mult mai vulnerabili in timpul expunerii la soare. Riscul de insolatie, deshidratare si arsuri solare este mare in cazul lor si pot dezvolta probleme de sanatate pe termen lung. 

Arsurile solare pot sa apara dupa 15 minute de stat la soare, dar roseata si disconfortul este posibil sa apara doar dupa 6 – 12 ore. Arsurile solare repetate pot duce la aparitia cancerului de piele (așa numita teorie multple hit).

Arsurile de gradul 1 se prezinta prin roseata, umflaturi usoare ale pielii si durere, iar arsurile de gradul 2 se manifesta prin durere, umflaturi, basici la nivelul pielii si mancarime.

Bebelusii peste 6 luni pot fi expusi doar dimineata sau seara la soare si doar dupa ce li s-a aplicat crema cu SPF 50. In cazul bebelusilor cu varste sub 6 luni, sfatul medicilor este sa nu fie deloc expusi direct la soare. Medicii recomanda parintilor sa aplice cremele copiilor cu 20 de minute inainte de expunerea acestora la soare si sa le reaplice la fiecare 2 ore sau imediat dupa ce au iesit din apa. Nu uita ca statul in apa amplifica efectele nocive ale razelor ultraviolete, prin urmare arsurile solare şi insolatia se instaleaza mult mai usor.

Masuri de preventie

  • Evita expunerea copilului la soare in intervalul 10.00 – 16.00.
  • Pentru protectie, copilul trebuie sa poarte haine cu maneci lungi, ochelari de soare si palarie sau sapca.
  • Cu 20-30 de minute inainte de expunerea la soare si apoi la fiecare 2 ore sau dupa ce copilul a intrat in apa sau a transpirat, aplica o crema cu factor de protectie solara contra razelor UVA si UVB cu SPF 50.
Arsuri solare