Intepaturi insecte

Primul ajutor in caz de intepaturi insecte (Albina)

Intepaturile de albine sau viespii – creeaza durere si disconfort temporar, disparand frecvent a doua zi, fara sa necesite ingrijire medicala. Uneori insă pot cauza infectii care necesita tratament sau pot sa apara reactii alergice care pot fi fatale, insa cazurile sunt destul de rare. Ca urmare a intepaturii, este normal ca zona sa se inroseasca si sa se umfle, locul poate sa ramana umflat inca 2-3 zile, dar durerea trece in general in cateva ore.

O albina va lasa in urma intepaturii acul care are atasat sacul cu venin. Incearca sa il indepartezi cat mai repede, printr-o miscare de razuire cu un card sau un obiect asemanator, fara a strange sacul cu venin. Viespile nu isi lasa acul in piele.

Simptomele care iti arata ca ceva nu este in regula si ca cel mic e alergic la veninul de albina sau de viespe sunt urmatoarele:

  • Probleme de respiratie, suieratul sau respiratia greoaie.
  • Senzatia de apasare in piept sau la nivelul gatului.
  • Umflarea buzelor, a limbii sau a fetei.
  • Ameteli sau lesin.
  • Greata sau varsaturi.

Aceste simptome au o evolutie rapida, de aceea este esential sa ajungi cat mai repede cu copilul la spital. De asemenea, vizita la medic este necesara in cazul in care copilul a fost intepat in interiorul gurii, daca a fost intepat de mai multe ori si daca, la cateva zile dupa incident, zona intepaturii este in continuare inflamata, dureroasa sau daca cel mic face febra. Atunci cand sunt albine in apropiere, invata copilul sa nu se agite si sa se indeparteze de ele. Albinele ataca doar cand se simt in pericol. In schimb, viespile sunt mult mai agresive. Astfel poti trata corect unul dintre cele mai des intalnite cazuri de intepaturi de insecte.

Intepaturi albine