Primul ajutor in caz de muscaturi de animale
Muscaturi de animale si zgarieturi provenite de la acestea, fie ca este vorba de un caine, o pisica sau alt animal, chiar si cele minore, pot duce uneori la complicatii precum infectie sau reactii alergice.
Indiferent ca este vorba de un animal de companie sau de unul salbatic, astfel de muscaturi si zgarieturi pot transmite boli. Unele muscaturi, in special cele provenite de la pisici, pot produce infectii cauzate de bacteriile aflate in gura animalului. Animalele care traiesc in salbaticie sunt deosebit de periculoase, deoarece exista riscul mai mare de a fi purtatoare de rabie, comparativ cu animalele de casa.
Orice muscatura care a strapuns pielea ar trebui tratata de un medic, pentru asigurarea curatarii corecte si eventual, administrarea unui tratament antibiotic. Copiii care nu au vaccinul antitetanos la zi se vor vaccina dupa muscatura, pentru a preveni tetanosul. 28 septembrie este Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei, fiind celebrata in fiecare an pentru a se constientiza prevenirea rabiei, riscurile de imbolnavire si modalitatea prin care comunitatile din intreaga lume pot ajuta la eliminarea surselor de rabie. De altfel, 28 septembrie marcheaza si ziua in care a decedat Louis Pasteur, chimistul si microbiologul care a dezvoltat primele vaccinuri impotriva rabiei.
Daca muscatura produce o rana adanca punctiforma, daca pielea din zona muscata este foarte sfasiata sau daca sangerare persista, apasati cu presiune pentru oprirea sangerarii, apoi chemati ajutor medical de urgenta.
Invata copilul sa nu deranjeze animalul in timp ce mananca, doarme sau are pui si sa stea departe de animalele straine. Daca ai un animal de companie, asigura-te ca este vaccinat corespunzator.