alertă_babynest

Articolul nostru: Alerte produse periculoase: focus- somnul bebelușilor este un semnal de alarmă care ne dorim să ajungă atât la părinți, cât mai ales la comercianții de produse pentru copii care nu sunt familiarizați, poate. cu pericolele vitale din spatele unor produse draguțe, pufoase și atât de promovate.

Somnul bebelușilor e o problemă care le preocupa pe proaspetele mamici si nu numai e: care e cea mai sanatoasa varianta si cum pot fi sigure ca nimic rau nu se poate intampla in orele tarzii din noapte in care reusesc si ele sa atipeasca pe langa micuți.

`Ca orice capitol destinat “bebelusiei” si capitolul somn a fost mult influentat de aparitia unor obiceiuri, produse si accesorii promovate intens, fara o sustinere obiectiva si documentata.

Pe cateva importante site-uri de e-commerce din România și magazine fizice cunoscute, specializate în vânzarea produselor pentru bebeluși am numărat peste 370 de astfel de produse (multe produse ale unor marci care nu există în vreo altă țară), cu mult mai mult decât în alte tări ale Uniunii Europene semn al necunoașterii de către parinți și comercianți a riscurilor reale pentru viața și sănătatea copiilor.

Iată însă că autoritățile de control de la nivelul Uniunii Europene, cât și cele de peste Ocean, din Statele Unite ale Americii și Canada, au decis să ia în serios problema și să tragă un semnal de alarmă, reglementând totodată categoria produselor destinate somnului bebelușului.

Astfel un amplu studiu intitulat CASP 2020 (1) la care au participat organizații ale Protecției Consumatorului din 12 State ale Uniunii Europene a investigat siguranța următoarelor categorii de produse: Baby Nest-uri, sisteme de co-sleeping si saci de dormit pentru bebeluși.

alerta_babynest

Studiul s-a desfașurat în perioada octombrie 2020- ianuarie 2021.

Au fost achiziționate 60 de mostre ale unor astfel de produse după cum urmează: 28 de Baby Nest-uri, 8 sisteme de co-sleeping si 23 de saci de dormit.

Toate mostrele achiziționate au fost testate în același laborator, conform unui protocol stabilit de comun acord de organizațiile de protecție a consumatorului din Statele Membre participante.

Rezultatul a fost mai mult decât trist: 97% din toate acest produse s-au dovedit a nu îndeplini criteriile de siguranță.

Astfel la 27 din cele 29 de Baby Nest-urile analizate s-a constatat prezența unei fante laterale orizontale în care poate fi prins accidental capul nou-nascutului rezultand sufocarea, asfixierea acestuia.

În cazul co-sleepere-lor, analizate pericolele identificate au fost legate de riscul de cadere a bebelușului între pat și marginea laterală a acestora, riscul de detașare accidental.

În cazul sacilor de dormit, la 22 din cele 23 de modele analizate s-au constatat neconformități periculoase cum ar fi fanta prea mare în partea superioară, fante laterale prost prinse, risc de desprindere componente mici.

Concluziile studiului sunt sintetizate în materialul făcut public de Comisia Europeană, material pe care vă invităm să îl studiați.

pericol_babynest

Recomandarea principală a studiului CASP 2020 este prudența în ceea ce privește aceste produse care vor fi supuse unor examinări extrem de amanunțite în viitor și apelul către părinți de a raporta urgent problemele întâmpinate sau viciile produselor de acest tip achiziționate.

De cealaltă parte a Oceanului, Comisia Federala Americana de Protectie a Consumatorului (CPSC) a decis sa isi alinieze pozitia cu cea a Academiei Americane de Pediatrie in privinta acestor articole.

Mai precis, o investigatie amanuntita (2) a inclus sezlonguri pentru copii (precum Fisher-Price Rock’n Play Sleeper), tip de articole responsabil de 94 de decese ale unor nou-nascuti, Baby Nest-uri (precum DockATot sau Baby Delight Snuggle Nest), articole responsabile de decesul a 12 bebelusi.

Separat, CPSC a investigat si alte articole precum cutiile din carton pentru bebelusi Baby Box (populare in Finlanda), patuturile de calatorie cu margini textile moi si patuturile tip basinet, acestea din urma responsabile de 11 dintre decesele raportate.

Investigatia a concluzionat ca aproximativ 120 din decesele inexplicabile altfel care au fost cercetate s-au datorat utilizarii our astfel de articole.

dpckatot
babybox
FisherPrice

Concluziile autoritatilor federale au fost acelea ca este o nevoie de o mai stricta reglementare in acest domeniu si atentie sporita in utilizarea urmatoarelor articole:

  • Sezlonguri pentru bebelusi (in care confera o pozitie a bebelusului la un cu grad de inclinare mai mare de 10˚)
  • Baby Nest-urile (folosite ca sisteme co-sleeping de catre unii parinti)
  • Cutiile de carton pentru bebelusi (Baby Box)
  • Hamacele pentru bebelusi
  • Patuturile pentru nou- nascut (tip bazinet) fara stand.

Iata si care sunt recomandarile ferme ale Academiei Americane de Pediatrie (3): “Bebelusii trebuie sa doarma pe spate, pe o suprafata stabila, ferma, perfect dreapta, fara asternuturi pufoase sau alte accesorii care pot produce sufocarea celor mici.”

Din pacate insa, multi parinti vrajiti de marketingul agresiv al diverselor branduri isi imagineaza ca astfel de produse nu ar putea fi vandute daca nu ar fi sigure.

Tot peste ocean, vedete media, precum Kim Kardashian (4), care promovează astfel de produse pericuoase au primit avertizări publice din partea medicilor privitor la pericolele la care iși expun nu doar proprii copii, cât și pe copiii celor ce le iau ca model.

Uniunea Europeană și Statele Unite se alatura astfel Canadei si Marii Britanii in campania ferma de incurajare a unui somn sanatos, de combatere a Sindromului Mortii Subite a Nou-Nascutului (SIDS) si a deceselor accidentale si recomanda clar ca bebelușii să doarmă în pătuțul lor, așezați pe spate, fara alte accesorii precum tur de pat, salteluțe, baby nest-uri, jucării din plus.

Mai multe detalii legate de recomandările medicale referitoare la somnul sănătos al bebelușului gasiți AICI.

Bibliografie:

  1. CASP 2020
    Coordinated Activities on the Safety of Products
    Final Report
    Baby nests, bedside sleepers, sleeping bags- Final Report, Photos: © Shutterstock.com
    Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2021
    PDF ISBN 978-92-76-32538-3 doi:10.2838/69630 DS-02-21-383-EN-N, June 10, 2021

    2. Product Safety Agency Approves Rules Preventing Sale of Dangerous Baby Sleep Products, Rachel Rabkin Peachman, 2 June 2021.

    3.SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Updated 2016 Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment,

    TASK FORCE ON SUDDEN INFANT DEATH SYNDROME; Rachel Y. Moon, MD; Robert A. Darnall, MD; Lori Feldman-Winter, MD; Michael H. Goodstein, MD; Fern R. Hauck, MD

    4. Kim-Kardashian-warned-baby Psalms sleeping arrangements SIDS risk, Daily Maily, 22 May 2019