Scaun auto cu pozitie buna de somn, aceasta formulare este inclusă in prezentările majorității unor astfel de articole, mai ales dacă e vorba de modele ce provin de la producători mai puțin cunoscuți.

Într-adevăr, somnul este extrem de important, indiferent dacă este vorba de somnul părintelui sau al copilului.

Când un copil doarme, toată familia este fericită. Părinții se pot concentra asupra altor activități, își recuperează din energie și își reîmprospătează forțele.

Din păcate, pentru că somnul este un lucru atât de valoros, multe mame iubitoare sunt tentate să permită practici de somn nesigur în schimbul acelor câteva momente de liniște.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, bebelușii ar trebui să doarmă în siguranță într-un spațiu de dormit perfect orizontal și gol, adică în pătuțul lor.

Bebelușul este în pericol dacă doarme pe o suprafață înclinată, cum ar fi un leagăn, un balansoar, sau în scaunul de mașină.

Siguranța micilor pasageri este misiunea Fundației Siguranță Auto Copii. Așadar, este important pentru noi să vorbim despre situațiile inevitabile în care copilul adoarme în mașina aflată în mișcare. Dar, adevărul este că, chiar dacă moțăie în drum spre casă, scaunul auto nu înlocuiește spațiul lor sigur de somn.

Scaunele de mașină au o funcție principală: să-i mențină pe cei mai mici pasageri în siguranță în cazul producerii unui  accident.

Acest rol – protecția împotriva coliziunii – este motivul pentru care bebelușii călătoresc într-o poziție semi-înclinată, cu spatele la sensul de mers.Pentru un nou-născut, poziția corectă este cea orizontală, dar cu toate acestea din punct de vedere a siguranței în caz de impact, poziția orizontală, cum este cea din landou NU ESTE SIGURĂ.

Prioritatea la proiectarea unui scaun auto nu este „care este cel mai sigur pentru dormit?” În schimb, este „Care este cel mai sigur în caz de accident?” Prin studii și cercetări amănunțite, inginerii și experții au determinat unghiul ideal, care oferă cea mai bună protecție în caz de accident, permițând totuși căile respiratorii mici să rămână deschise în timpul utilizării adecvate și limitate. Acum că am stabilit pentru ce sunt scaunele pentru mașină – transport sigur – și de ce sunt proiectate așa cum sunt, haideți să ne ocupăm de somnul copiilor în mașin.Este inevitabil ca un copil să adoarmă în scaunul său de mașină la un moment dat. Cum îi menținem în siguranță în acest caz?

Asfixia pozițională

Cei mai mulți dintre voi probabil știți că, pentru un mediu de somn sigur, Academia Americană de Pediatrie recomandă o suprafață plană și fermă, cum ar fi un pătuț. În plus, ei recomandă să așezați copilul doar pe spate. Și evitați să puneți alte lucruri în pătuț împreună cu copilul. Scaunele de mașină, leagănele și balansoarele nu oferă acest tip de mediu și pun copilul în pericol de asfixie pozițională.

Asfixia pozițională apare atunci când prin poziționarea incorectă a capului și gâtului copilului se blochează căile respiratorii. Dormitul pe un suport înclinat, cum ar fi un scaun de mașină sau un leagăn, poate provoca o căderea capului în față, spre piept. Când se întâmplă acest lucru, bebelușii se pot sufoca și pot muri repede. Și, partea cea mai înfricoșătoare este că un bebeluș care se confruntă cu asfixiere pozițională și un bebeluș care doarme liniștit arată la fel – chiar și pentru cel mai atent și iubitor ochi. Acesta este motivul pentru care aproape 4.000 de sugari mor în fiecare an din cauza asfixiei poziționale – cel mai adesea în timp ce dorm într-un mediu nesigur.

Studiile arată că cei mai expuși riscului de producere a asifixiei poziționale sunt:

Bebelușii mai mici de 4 luni

– Bebelușii născuți prematur

– Bebelușii cu greutate mică la naștere

– Bebelușii care suferă de hipotonie musculară (musculatura cervicala hipotonă nu poate susține corect greutatea capului

Înclinare corectă

Motivul pentru care copiii sub vârsta de un an sunt mai expuși riscului de asfixiere pozițională se datorează dimensiunii capului și fragilității zonei cervicale (a gâtului). Dimensiunea capului unui bebeluș este proporțional mare în comparație cu corpurile lor minuscule, mai precis reprezintă cam 25% din totalul masei corporale. De aceea, atunci când un bebeluș adoarme în mașină sau într-un leagăn înclinat, este posibil ca musculatura gâtului să nu aibă suficientă forță pentru a-și ține capul sus, chiar dacă corpul îi semnalează că are nevoie de mai mult oxigen.Din fericire, atunci când un scaun auto este înclinat corespunzător pe bancheta mașinii riscul de asfixie pozițională este foarte mic. Scaunele de mașină sunt proiectate pentru a respecta acel echilibru dintre protecția împotriva impactului și poziționarea sigură, de protecție a căilor respiratorii.

Riscul de asfixie pozițională este cel mai mare atunci când scaunul auto este scos din vehicul. Atunci când scaunul nu este fixat la acel unghi optim de înclinare, bebelușul poate ajunge mai în poziție verticală, căpșorul cade în față și apare asfixia pozițională.

Utilizarea corectă a scaunelor auto

Deși scaunele auto nu sunt concepute pentru a dormi, producătorii știu că bebelușii vor dormi în ele. Știm că nu există nicio cale de a ocoli o astfel de situațe.

Pentru a-i proteja pe cei mai mici pasageri ai noștri, centurile proprii ale scaunului auto au două roluri: țin copilul strâns în caz de accident și sunt, de asemenea, concepute pentru a menține corpul copilului într-o poziție sigură în timpul utilizării de rutină a scaunului auto. Când copilul adoarme în scaunul mașinii, sistemul de centuri proprii al acestuia îl menține în cea mai sigură poziție posibilă.

Aceasta înseamnă că oricând copilul se află în scaunul mașinii, chiar și atunci când este în afara mașinii, acel sistem de centuri trebuie să fie fixat și strâns corect. Dacă și tu ești unul din părinții care sunt tentați să desfacă centurile proprii ale scaunului de teama că îl strâng prea tare pe cel mic, uită de asta. Rolul acestor centuri este extrem de important, iar protecția asigurată de scaunul auto devine absolut nulă în cazul în care centurile nu sunt fixate.

În plus fără sprijinul centurilor proprii, copilul are și mai multe șanse să cadă sau să se deplaseze din acea poziție periculoasă care provoacă asfixiere pozițională.Acum că am explicat de ce scaunele de mașină nu sunt sigure pentru somnul de rutină, haideți să trecem în revistă câteva sfaturi pentru a-ți păstra micuțul în siguranță în eventualitatea ăn care acesta adoarme în mașină

Sfaturi de siguranță pentru somn
Instalați scaunul în unghiul de înclinare corespunzător vârstei.

Majoritatea scaunelor auto orientate cu spatele la sensul de mers (Rear-Facing) trebuie instalate la un unghi de 30-45 de grade, în funcție de model. Scaunele auto pentru nou-născuți se înclină mai aproape de acel punct de 45 de grade.

Înainte ca nou-născutul să obțină controlul asupra zonei capului și gâtului, este esențial să urmați pașii din manualul de utilizare al scaunului auto pentru a-l instala la cea mai mare unghi de înclinare permis.

Același lucru este valabil și pentru pasagerii tineri care folosesc scaune auto rotative, exclusiv Rear-Facing sau evolutive, (recomandate strict cel devreme de la vârsta de 6 luni, dar ideal după vârsta de 1 an). Scaunele trebuie înclinate în cea mai bună poziție. Bebelușii mai mari care devin mobili și au un control complet al capului, gâtului și trunchiului pot sta în siguranță  în poziție sezând în astfel de scaune auto.

Când scaunul este instalat corect, acesta va oferi cea mai sigură poziție pentru somn și de protecție în caz de accident!

Instalarea corectă a unui scaun auto poate fi o adevărată provocare. Acesta este motivul pentru care vă recomandăm să discutați cu un specialist în  siguranța micilor pasageri, care este un expert în toate lucrurile legate de scaunele auto.

Regula celor 2 ore

Păstrați o limită de timp de două ore.

Scaunele auto sunt proiectate pentru a găsi echilibrul perfect între protecția împotriva accidentelor și poziționarea în siguranță.

Dar cu cât copilul petrece mai mult în acea poziție pe jumătate verticală, cu atât situația devine mai riscantă.

Bebelușii nu ar trebui să petreacă o perioadă îndelungată de timp în poziția restrictivă a scaunului auto, fie că sunt treji sau adormiți deoarece o astfel de poziție poate solicita oasele și mușchii în curs de dezvoltare.

Și, așa cum am explicat, duce în cele din urmă la asfixiere pozițională.

Deci, dacă porniți într-o călătorie lungă, opriți-vă la fiecare două ore.

Folosiți acest timp pentru a hrăni, a schimba și a ține în brațe copilul.

Pentru mai multe informații legate de Regula Celor 2 Ore, vă rugăm să va informați AICI.

Accesorii pentru scaunele auto

Nu vă lăsați păcăliți de „accesoriile pentru somn” sau ant-cădere cap prezente pe piața after-market.

Există extrem de multe „accesorii de somn” sau dispozitive anti-cădere cap nesigure pentru scaunele auto. Aceste dispozitive pretind că sprijină în siguranță capul bebelușului pentru o poziție de somn mai confortabilă. Astfel de dispozitive sunt extrem de periculoase.

Nu sunt testate la impact conform niciunui standard măsurabil, iar diverse experimente au aratat faptul că pot provoaca răni grave și deces.

Pe o piață înțesată de atăt de multe companii care acordă prioritate profitului în locul siguranței copiilor este important ca noi, părinții să fim vigilenți, să ne informăm corect, din surse avizate și să evităm achiziții nesigure.Până când vom începe să vedem legi care abordează tacticile de marketing și vânzarea acestor articole, vom continua să le vedem vândute în magazine și promovate.

Vă recomandăm să utilizați NUMAI produsele pentru scaune auto care provin de la brandul scaunului auto pe care îl dețineți și care au fost testate împreună cu acesta sau accesorii recomandate de producătorul scaunului auto. Înlocuirile sau anumite accesorii de la producătorul scaunelor auto sunt adesea în regulă, dar evitați produsele after-market.

Amintiți-vă, chiar dacă bebelușul dvs. adoarme în mașină, tot nu este un mediu de somn sigur. În momentul în care ajungeți la destinație și nu mai ai nevoie de funcția de protecție împotriva accidentelor, ar trebui să scoateți bebelușul din scaunul de mașină și să-l mutați într-un pătuț.

Știm că acest lucru nu este ușor și va duce adesea la trezirea copilului tău din somn.

Chiar dacă ne doare sufletul să îl auzim plângând, trebuie să ne gandim că facem asta pentru siguranța lui. Nu merită să riscați să vă lăsați copilul în scaunul de mașină pentru încă câteva momente de liniște.Nu așezați niciodată scaunul auto în care se află bebelușul pe podea, blat sau masă. Amintiți-vă, poziția unui scaun auto se schimbă atunci când nu este pe baza sau pe cărucior. Această poziție este super periculoasă!

Asigurați-vă că bebelușul este îmbrăcat corespunzător.

Mașinile se pot încinge rapid, mai ales vara, atunci când le parcăm chiar și la umbră. Pe măsură ce temperatura crește, copilul se poate supraîncălzi sau se poate deshidrata. Asigurați-vă că, atunci când sunt în scaunul lor de mașină, nu poartă prea multe rânduri de îmbrăcăminte.

Îmbracați copilul în hainuțe subțiri, adecvate sezonului,. Dacă i se face frig, se poate pune oricand o păturică peste copilașul așezat în scaun și asigurat cu centurile acestuia.

Pentru călătoriile pe timp de vară, găsiți AICI o listă de sfaturi utile.

Vă urăm vacanțe minunate alaturi de micii pasageri.

Pentru mai multe informații și sfaturi legate de transportul în siguranță al bebelușilor li copiilor vă rugamă să apelați la experții Centrelor Sigurantă Auto Copii România.

Pentru sfaturi legate de somnul bebelușilor, puteți consulta paginile dedicate ale site-ului nostru www.siguranta-copii.ro, sau puteți să vă alăturași prietenilor noștri minunați din comunitatea Mami Doarme.