Cărucioarele pentru copii: probleme de siguranță este un articol cu și despre modul în care astfel de produse cu vicii de fabricație sau instrucțiuni neclare de utilizare au dus la rănirea gravă, uneori chiar mutilarea unor bebeluși.

Povestea noastră începe de la un caz practic: O familie din Austria se afla la cumpărături împreuna cu băiețelul lor de 3 ani, care era transportat in cărucior. In timp ce părinții puneau in cos produse din raionul de legume, copilașul s-a întins in fața pentru a apuca cu mâna un produs viu colorat, moment in care căruciorul s-a răsturnat. Copilașul a căzut, s-a lovit cu căpșorul de pardoseala si a suferit o fractura craniana.

Tăticul a spus: ”Din nefericire, copilașul așezat in cărucior nu era prins in centura. Niciodată nu vom mai uita acest lucru.” – Sursa: Graz University Clinic for Pediatric and Adolescent Surgery. Data for the Department for Injury Research and Prevention 2013.

Nu avem o evidență exactă a cazurilor de rănire gravă ca urmare a utilizării unui cărucior cu probleme de siguranță, dar datele din alte țări și alertele de siguranță emise la nivelul Uniunii Europene sunt extrem de importante și trebuie cunoscute de părinți înainte ca aceștia să ia o decizie pripita.

În acest articol veți găsi câteva exemple după cele mai recente alerte RAPEX referitoare la modele de cărucioare cu probleme de design sau caracteristici de siguranță, precum și descrierea exactă a tipului de accident care poate rezulta prin utilizarea lor.

Vom discuta într-un articol viitor alertele emise de Which.co.uk, alerte de tip Don’t Buy care includ foarte multe modele de la branduri importante prezente și pe piața din România.

  1. Defecte de proiectare sau fabricație: Pot apărea probleme legate de construcția sau materialele folosite în construcția căruciorului, ceea ce poate duce la slăbirea structurii sau la ruperea componentelor critice. Producătorii serioși efectuează retrageri voluntare de pe piață în momentul în care află despre aceste probleme.

Alerta A11/00042/23

Publicata pe 28/04/2023 – Raport-2023-17

Marcă: Calibro

Tip / Număr de model: Novel

Descriere produs: Cărucior potrivit pentru copii cu vârsta între 6 luni și 15 kg.

Țara de origine: Republica Populară Chineză

Tip de risc: Leziuni

Descriere a riscului: Partea structurală a roților și suportul frontal al căruciorului pot ceda în timpul utilizării. Acest lucru poate duce la căderea copilului și la suferirea de leziuni.

Prevederi legale (la nivelul UE) și standarde europene în conformitate cu care produsul a fost testat și nu s-a conforma Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor, nici standardele europene EN 1888-1.

Măsuri luate de operatorii economici (Comerciant) Retragerea produsului de pe piață

Data intrării în vigoare: 27/02/2023

2. Închidere inadecvată: Dacă sistemul de închidere nu funcționează corect, căruciorul ar putea să se prăbușească sau să se plieze neașteptat atunci când este în utilizare sau depozitat.

Un bine cunoscut brand din Marea Britanie a dat faliment în urmă cu mai bine de 10 ani după ce CPSC, organizația de protecție a consumatorului din SUA l-a acționat în instanță pentru că respectivul sistem de pliere tip umbrelă, proiectat defectuos a dus la amputarea degetelor în cazul a 40 de copii din SUA. 10 milioane de astfel de cărucioare au fost atunci retrase de pe piață.

Alerta RAPEX: 07/04/2023 – Raport 2023-14

Nume model: Kinderkraft Pilot

Marcă: KINDERKRAFT

Număr lot KK10176

Tip / Număr de model KKWPILOPNK0000

Cod de bare 5902533908745

Descriere produs: Cărucior în culori gri și roz, pentru copii cu vârsta peste 15 kg

Țara de origine: Republica Populară Chineză

Tip de risc: Leziuni

Descriere a riscului: Produsul are o zonă acoperită cu o plasă, unde un copil ar putea să-și prindă degetul și să se rănească.

Prevederi legale (la nivelul UE) și standarde europene în conformitate cu care produsul a fost testat și nu s-a conformat: Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor, nici standardele europene EN 1888-1.

Măsuri luate de operatorii economici (Producător) Avertismentul consumatorilor cu privire la riscuri

Produsele au fost găsite și au fost luate măsuri și în Polonia Slovenia

3. Centuri de siguranță defectuoase: Dacă centurile de siguranță nu sunt montate sau utilizate corect, copilul ar putea să cadă sau să se rănească în timpul utilizării căruciorului.

3. Centuri de siguranță defectuoase: Dacă centurile de siguranță nu sunt montate sau utilizate corect, copilul ar putea să cadă sau să se rănească în timpul utilizării căruciorului.

Este un tip de accident destul de frecvent întâlnit, mai ales la toddleri. Unii producători de modele sport aleg să nu mai doteze căruciorul standard cu bara de protecție, pentru a putea forța părinții să utilizeze centurile de siguranță pentru asigurarea copilului în timpul transportului

Alerta RAPEX: A12/00575/23

Publicată pe 24/03/2023 – Raport-2023-12

Marcă: ANEX

Tip / Număr de model: ANEX AIR

Cod de bare 5902280015321

Descriere produs: Cărucior simplu potrivit pentru copii de la naștere până la maxim 17 kg.

Țara de origine: Polonia

Tip de risc: Leziuni

Descriere a riscului: Sistemul de centuri nu oferă protecție adecvată, deoarece permite copilului să cadă și să sufere leziuni.

Prevederi legale (la nivelul UE) și standarde europene în conformitate cu care produsul a fost testat și nu s-a conformat: Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor, nici standardul european EN 1888-1.

Măsuri dispuse de autoritățile publice: (către: Distribuitor) Retragerea produsului de pe piață

Data intrării în vigoare: 27/02/2023

Produsele au fost găsite și s-au luat măsuri și în Austria Estonia Slovenia

4. Probleme legate de frâne: Frânele care nu funcționează corect pot duce la accidente, în special în situații în care căruciorul trebuie oprit pe o pantă sau în apropierea carosabilului.

Înainte de achiziție, verificați modul în care funcționează sistemul de frânare. De asemenea vă recomandăm să controlați periodic funcționarea acestui sistem.

Alerta RAPEX: A12/00499/23

Publicată pe 10/03/2023 – Raport-2023-10

Marcă: Necunoscută

Tip / Număr de model: S319

Descriere produs: Cărucior pentru bebeluși (2 în 1) în culoare gri melanj.

Țara de origine: Republica Populară Chineză

Tip de risc: Leziuni

Descriere a riscului: Frâna de parcare a căruciorului nu funcționează adecvat. Un părinte/îngrijitor ar putea pierde controlul asupra căruciorului, ducând la leziuni la copil.

Prevederi legale:(la nivelul UE) și standarde europene în conformitate cu care produsul a fost testat și nu s-a conforma Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor, nici standardul european EN 1888-1.

Măsuri luate de operatorii economici: (Producător) Retragerea produsului de la utilizatorii finali

Produsele au fost găsite și s-au luat măsuri și în Belgia

 

 

5. Instabilitate: Cărucioarele care sunt instabile sau au un centru de greutate necorespunzător pot fi predispuse la răsturnare, ceea ce poate pune în pericol siguranța copilului.

Mare atenție chiar și în cazul cărucioarelor sport ale unor branduri premium, deoarece chiar și în cazul unor astfel de modele s-au înregistrat cazuri de răsturnare, rezultând producerea unui traumatism cranio-cerebral a copilului din cauza poziționării incorecte a centrului de greutate al acestora.

Atârnarea de mâner a unei greutăți mai mari de 3 kg reduce unghiul de înclinare al pantei pe care o puteți urca cu căruciorul cu 15 grade.

Alerta RAPEX: A11/00048/23

Publicata pe 05/05/2023 – Raport-2023-18

Marcă: BebeStars

Tip / Număr de model: Tropical Yellow 181-172

Descriere produs: Cărucior simplu pentru bebeluși. Produsul a fost, de asemenea, vândut online.

Țara de origine: Grecia

Tip de risc: Leziuni

Descriere a riscului: Căruciorul nu este potrivit pentru copiii sub 6 luni, chiar dacă este promovat ca atare. Un copil mic ar putea cădea din cărucior, ceea ce ar duce la leziuni.

Prevederi legale (la nivelul UE) și standarde europene în conformitate cu care produsul a fost testat și nu s-a conforma: Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor, nici standardele europene EN 1888-1.

Măsuri dispuse de autoritățile publice: (către: Comerciant) Retragerea produsului de pe piață

Data intrării în vigoare 27/02/2023

5. Supraîncărcare: Cărucioarele pentru copii au limitări de greutate și pot fi afectate în funcționare sau siguranță dacă sunt încărcate în exces.

De un an, limita superioara de greutate până care sunt omologate cărucioarele a fost crescută de la 15 la 22 kg.

În momentul achiziției căruciorului, mai ales dacă e vorba de al doilea cărucior, de un model sport pe care vreți să îl folosiți cât mai mult timp, trebuie să vă asigurați dacă e omologat până la limita maximă de greutate conformă standardului precedent de 15 kg sau pînă la limita nouă de 22 kg.

Achiziția unui cărucior este una importantă, destul de costisitoare și de aceea, înainte de a face alegerea este bine să parcurgem următorii pași:

  1. Să testăm modul de rulare al modelului- cât de ușor se împinge, cum funcționează roțile și sistemul de frânare
  2. Să verificăm modul de pliere
  3. Să ne asigurăm că greutatea menționată de comerciant este cea reală (nu doar a șasiului, adică a șasiului cu landoul sau partea sport și roțile montate)
  4. Să verificăm dacă intră în portbagaj sau lift
  5. Să ne asigurăm că modelul dorit nu se află pe lista de modele pentru care RAPEX sau Which au emis alerte de siguranță.