Anafilaxia este foarte probabilă atunci când sunt îndeplinite oricare dintre următoarele 2 criterii:

1. Debutul rapid al unei boli (minute până la câteva ore) cu afectarea pielii, a mucoaselor sau a ambelor (de exemplu: urticarie generalizată, mâncărime sau înroșire a pielii, umflare a buzei-limbii-luetei/omușorului)
Și cel puțin una dintre următoarele:

• a. Afectare respiratorie (de exemplu, lipsa de aer, respirație șuierătoare care traduce existența unui spasm bronșic, stridor sau sunet anormal, ascuţit, de tonalitate înaltă care se aude în ispirație și care traduce existența edemului laringian, scăderea funcției pulmonare, scăderea oxigenului în sânge)
• b. Scăderea tensiunii arteriale sistolice(prima valoare/ maxima TA) cu mai mult de 30% față de valoarea inițială a persoanei respective sau la mai puțin de 90 mmHg) sau simptome asociate afectării grave a funcției anumitor organe : hipotonie sau scăderea tonusului/forței musculare (colaps), pierderea stării de conștiență, leșin – sincopă, eliminare involuntară a urinei/materiilor fecale (incontinență)
• c. Simptome gastro-intestinale severe (de exemplu, crampe abdominale severe, vărsături repetitive), în special după expunerea la alergeni nealimentari

2. Scăderea tensiunii arteriale sau respirație șuierătoare sau afectare laringiană (modificarea timbrului vocii, stridor, durere la inghițire – odinofagie) cu debut brusc, după câteva minute până la câteva ore de la expunerea la un alergen cunoscut sau foarte probabil pentru pacientul respectiv, chiar și în absența afectării tipice a pielii (ex: urticarie, înroșire, mâncărime).

Ghidul video de prim ajutor realizat cu DSU:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politica de confidentialitate si Cookies.
I Accept

Click aici pentru ghid in format PDF cu pasii de urmat pentru administrarea EpiPen-ului.

Material realizat de Asociatia Romana de Educatie in Alergii
SURSA: World Allergy Organisation, traducere dr. Adriana Nicolae