Vineri, 4 mai 2023, un nou accident rutier a fost prezentat la buletinele de știri. O banalitate deja.

Doar că, de această dată, printre victime (din fericire doar rănite) s-a numărat (pe lângă un copilaș de 4 ani) și o mămică însărcinată.

Acest topic al accidentelor cu graviduțe sau a problemelor legate de siguranța unei femei însărcinate cu autovehiculul nu a fost atinsă până acum și de aceea am considerat oportun ca azi, de Ziua Mamei să vorbim despre Călătoria cu mașina: sfaturi pentru gravide.

Femeile însărcinate pot conduce în siguranță pe întreaga perioadă a sarcinii, atâta timp cât medicul sau moașa nu a recomandat contrariul.

În România, legislația rutieră nu impune femeilor gravide aflate în ultima etapă a sarcinii utilizarea centurii de siguranță.

Există anumite luni în care conducerea presupune un risc mai mare pentru mamă și făt, dar în general, nu există nimic care să împiedice o femeie însărcinată să ducă o viață normală, inclusiv să conducă.

În afară de orice sfat medical pe care îl poate primi, ca femeie însărcinată, trebuie să fii conștientă de propria ta stare și orice posibile limitări pe care le-ai putea avea.

 

  1. Faceți opriri regulate. Este posibil să te simți inconfortabil stând în aceeași poziție pentru o perioadă lungă de timp dacă suferi de arsuri la stomac. Sau poate că simți cum cotul sau piciorul mic al bebelușului împinge în coaste și nu te poți ridica pentru a te mișca. Asigură-te că lași timp pentru a te opri și întinde picioarele în mod regulat.

Este posibil să ai nevoie și de pauze suplimentare pentru a merge la toaletă, așa că ia în considerare aceste lucruri.

  1. Pentru oricine călătorește mai mult de patru ore cu mașina, există un risc de a dezvolta tromboză venoasă profundă (TVP). În timpul sarcinii, dacă conduci sau ești doar pasager într-o mașină, încearcă să faci următoarele:
  • Bea multă apă
  • Mănâncă alimente naturale, bogate în energie, cum ar fi fructe și nuci, și fă opriri regulate. Acestea ar trebui să ajute la prevenirea oboselii și amețelilor, care sunt comune în timpul sarcinii.
  • Evită să faci călătorii lungi singură, cât mai mult posibil, și ia în considerare împărțirea sarcinii conducerii mașinii cu altcineva.
  • Oprește-te la fiecare 90 de minute pentru a-ți putea mișca și întinde picioarele. Dacă nu ești tu șoferul, fă câteva exerciții de picioare, cum ar fi flexarea gleznelor, și în timpul deplasării.
  • Dacă poți ajusta înclinarea volanului, înclină-l către stern în loc să îl ții înclinat de către burtă.
  1. Poziționarea corectă a centurii de siguranță este extrem de importantă pentru femeile însărcinate: centura de șold trebuie plasată peste coapse și sub burtă. Cureaua superioară trebuie să fie așezată între sâni și nu trebuie să fie poziționată altfel deoarece acest lucru ar afecta protecția oferită de acest sistem de reținere.

Accidentele auto reprezintă cea mai mare cauză singulară de deces pentru femeile însărcinate și principala cauză de mortalitate din cauza leziunilor traumatice fetale în Statele Unite.

Aproximativ 170.000 de femei însărcinate suferă accidente auto în fiecare an. Se estimează că 3.000 de sarcini se pierd în urma accidentelor auto în fiecare an (acestea fiind aproximativ 8 pe zi și poate fi o estimare conservatoare).

Comparativ, acest număr reprezintă de 86 de ori mai mult decât numărul copiilor care mor în mașini supraîncălzite și de 39 de ori mai mult decât numărul de sugari care suferă leziuni fatale în accidente auto.

Conform unui studiu din 2015, riscul de moarte fetală în urma unui accident de mașină este de cel puțin 5 ori mai mare decât riscul unui astfel de deces în primele 9 luni de viață ale unui copil. Este important de știut că acest număr se bazează doar pe cele 227 de mame însărcinate și bebeluși care au murit într-un accident de mașină (comparativ cu cei 60 de nou-născuți care au murit în accidente rutiere în 2012). Acesta nu ia în considerare posibilitatea ca sarcina să fie pierdută, chiar dacă mama supraviețuiește.

Doar un număr foarte mic dintre aceste cazuri ajung să fie cunoscute. De regulă aceste cazuri sunt prezentate la știri dacă cineva, în afară de bebeluș, a murit sau dacă cineva a fost acuzat de moartea acestuia.

Sistemele de ajustare a centurii de siguranță pentru gravide (reductoare de centuri) sunt pur și simplu sisteme de fixare care mențin centura mașinii în loc. Cu aceste ajustoare, ne putem asigura că centura de siguranță nu va aluneca în timpul condusului și nu va ajunge deasupra burticii însărcinate, ceea ce ar pune cu siguranță mama și copilul în mare pericol în cazul unei coliziuni.

Te sfătuim, de asemenea, să cauți un astfel de produs omologat, care are evaluări bune, produs de un brand cunoscut în materie de accesorii de siguranță auto pentru copii și să nu te lași influențată de prețuri mici. Când vine vorba de orice dispozitiv asociat cu siguranța șoferului și a pasagerilor, prețul este irelevant în comparație cu ceea ce poate oferi în termeni de protecție.

Hai să trecem încă o dată în revistă principalele recomandări de siguranță pentru gravidele pasagere în autovehicul :

  1. Poți continua să conduci în mare parte a sarcinii. Cu toate acestea, trebuie să te asiguri că “burtica” este suficient de departe de volan. Dacă distanța este mai mică de 20 de centimetri, ești prea aproape, așadar îți recomandăm să oprești condusul în acest stadiu al sarcinii.
  2. Indiferent dacă ești șofer sau pasager, este posibil să decizi să nu folosești centura de siguranță din cauza unor complicații în timpul sarcinii. Dar, dacă acesta este cazul, este mult mai bine să nu folosești mașina deloc.
  3. Partea inferioară, orizontală a centurii ar trebui să treacă imediat pe sub abdomen și puțin deasupra oaselor șoldului.
  4. Partea diagonală a centurii de siguranță ar trebui să treacă prin mijlocul sternului și claviculei, fără să fie prea aproape de gât. Nu ar trebui să treacă niciodată deasupra abdomenului sau peste vreunul dintre sâni, sau pe sub braț sau sub axilă.

Și pentru că e bine să ne pregătim din timp pentru venirea pe lume a bebelușului, hais ă trecem în revistă principalele recomandări legate de transportul nou-născutului cu autovehiculul.

  1. Nou-născutul trebuie transportat în scaun auto din primul moment în care părăsește spitalul.
  2. Trebuie să planifici externarea bebelușului dinainte de naștere și să ai pregătit un scaun special pentru bebeluși. Trebuie să știi cum să îl instalezi corect
  3. Ce NU trebuie să faci : Nu ține bebelușul în brațe, indiferent de cât de scurt este drumul.
  4. Nou-născutul trebuie transportat cu mașina NUMAI într-o scoică ergonomică, potrivită pentru bebeluși.
  5. Scoica auto trebuie să fie una omologată R129 (i-size) sau R44.04.
  6. Scoicile auto se instalează OBLIGATORIU cu spatele la sensul de mers, iar legal, copiii mai mici de 15 luni trebuie transportați DOAR în acest mod. Specialiștii Fundației Siguranță Auto Copii recomandă transportul tuturor copiilor mai mici de 4 ani, cu înălțime mai mică de 105 cm și greutate mai mică de 18 kg doar cu spatele la sensul de mers.
  7. Nou-născutul ar trebui transportat în mod ideal într-o scoică instalată pe bancheta din spate a autovehiculului
  8. Dacă, din cauza unor circumstanțe excepționale – bancheta di spate este ocupată de alți copii așezați în scaune auto, sau este imposibil de instalat un scaun pentru copii), bebelușul trebuie să călătorească pe scaunul din față, dar în acest caz trebuie să vă amintiți că este esențial să dezactivați airbag-ul frontal.
  9. Este foarte important ca scoica să fie poziționată corect, utilizând în primele 2-3 luni centura de siguranță a autovehiculului, astfel încât să nu existe riscul căderii capului în față. Recomandăm utilizarea bazei Isofix după vârsta de 2-3 luni sau continuarea asigurării scoicii exclusiv în centuri.
  10. În cazul bebelușilor născuți prematur sau cu greutate mica la naștere este recomandat să apelați la un specialist pentru recomandarea unei scoici speciale pentru această categorie.

În încheiere vrem să mai tragem o dată semnalul de alarmă în privința riscurilor asociate unui accident rutier în cazul unei gravide, mai ales în contextul în care și în ceea ce privește numărul victimelor femei, România ocupă o poziție fruntașă: 20/ 1 million, fiind pe locul II în Uniunea Europeană la această categorie, fiind depășită doar de Letonia cu 21/ 1 milion.

„Accidentele de autovehicule reprezintă patru din cinci decese care apar în rândul bebelușilor nenăscuți ai femeilor însărcinate care suferă un traumatism.” — Jurnalul Asociației Medicale Americane

„Accidentele rutiere sunt principala cauză de deces pentru femeile însărcinate și principala cauză de mortalitate în urma leziunilor fetale traumatice în Statele Unite.” — Biblioteca Națională de Medicină a SUA

„Femeile însărcinate care sunt spitalizate în urma accidentelor de autovehicule prezintă un risc crescut de rezultate nefavorabile ale sarcinii, chiar dacă nu sunt grav rănite sau nu sunt deloc rănite.” — Harborview Injury Prevention and Research Center

 

Hai să avem grijă de noi și de puii noștri chiar înainte ca ei să vină pe lume și să prevenim lucruri care pot fi prevenite.

La Mulți Ani, dragi mămici și viitoare mămici!