Cum alegem scoica pentru bebelus este intrebarea pe care viitorii parinti incep sa si-o puna din ce in ce mai des.

Alegerea scoicii pentru nou-nascut si bebelusul mic este poate cea mai importanta alegere pe care un parinte preocupat de siguranta copilului in autovehicul trebuie sa o faca.

O alegere neinspirata a scoicii poate avea consecinte pe termen lung, atat dpdv al dezvoltarii armonioase a celui mic, cat si in ceea ce priveste acceptarea de catre copil a scanului auto.

Sistemele de carucioare 3 in 1 sau 2 in 1 oferite de diverse branduri sunt de multe ori o mare capcana, deoarece elementul la care producatorul face rabat, fie dpdv al sigurantei, fie din punct de vedere ar ergonomiei, pozitiei confortabile pentru bebe, este chiar scoica.

In ultima perioada am primit zeci, sute de intrebari, solicitari despre schimbarea scoicii mult prea devreme, adica pe la 3-4 luni, deoarece parintii au constatat ca bebe sta chinuit, ca plange de fiecare data cand este asezat in scoica sau ca transpire excesiv.

Inclusiv dpdv economic, aceasta decizie a alegerii unei scoici din pachetele 3 in 1  sau 3 in 1 devine astfel o decizie gresita pentru ca, in loc sa profite de acest dispozitiv pe toata perioada pe care el este gandit (adica pana la 1 an- 1 an si jumatate), sunteti nevoiti sa faceti o noua investitie in scaunul de grupa mai mare, scaun care nu e gandit in mod real pentru un bebelus mic.

Legea spune ca utilizarea scaunului auto, sau „dispozitivului de retentie”este recomandat pentru calatoria cu autovehiculul, adica la orice drum, inclusiv drumul de la maternitate acasa.

Viitorii parinti, asaltati de oferte, reclame, informatii si sfaturi mai mult sau mai putin bine documentate, este firesc sa se simta cumva pierduti si de cele mai multe ori sfarsesc prin a lua decizii nu tocmai potrivite.

Scopul articolului este acela de a aduce putin lumina in privinta acestei categorii de scaune auto, popular numite „scoici

Un scaun auto poate fi omologat (adica certificat spre a fi vandut pe piata) conform a doua criterii:

  1. Greutatea copilului (standard vechi de omologare, asa-numitul R44.04 sau R44.03)
  2. Inaltimea sau lungimea copilului (noul standard, numit R129 sau i-size)

Scaunele de noua generatie sunt in general omologate conform noul standard, i-Size, lucru mult mai practic mai ales cand vine vorba de schimbat scaunul deoarece parintii sunt obisnuiti sa cumpere hainutele orientandu-se dupa etichetele cu lungimea acestora in cm, neffind atat de practic sa stea sa cantareasca copilul de fiecare data.

Bebelusii mici, care pot sta in siguranta in pozitie semi-inclinata, trebuie transportati in mod OBLIGATORIU in pozitie orientata cu spatele la sensul de mers, asa numita pozitie „rear facing”. Asta inseamna ca scoicile se monteaza OBLIGATORIU numai cu spatele la sensul de mers. Unghiul de montaj al scoicii trebuie sa fie intre 30 si 45 de grade, acesta variind in functie de model si fiind de regula specificat in manualul de utilizare al scaunului auto respectiv si verificat de specialistii Centrelor Siguranta Auto Copii.

Ce ne facem insa daca bebelusul s-a nascut prematur (adica inainte de 37 de saptamani), sau s-a nascut la termen si este foarte micut (are o greutate mai mica de 2.5 kg sau lungime mai mica de 45 cm)?

Majoritatea scoicilor au o limita inferioara de greutate de 3.5 kg si de lungime de 45 cm. Din pacate, majoritatea producatorilor omit informatia referitoare la limita inferioara de la care aceste scoici pot fi folosite, punand generic in descriere: de la nastere si mentionand apoi limita superioara de greutate (10 sau 13 kg) sau lungime (87cm).

Academia Americana de Pediatrie recomanda observarea bebelusilor prematuri in scaun auto inainte de externare. Acestia sunt asezati in scoica adusa de parinti la spital, monitorizand-se frecventa cardiaca, saturatia oxigenului. In cazul in care se constata scaderea frecventei cardiace (bradicardie- frecventa cardiaca sub 80 batai/minut), sau a saturatiei oxigenului (sub 90%), atunci medicii recomanda parintilor sa se orienteze catre un alt tip de scoica care sa ofere o pozitie mai buna. Acest test se numeste „Testul tolerantei la scaunul auto”, se aplica tuturor bebelusilor nascuti inainte de 37 saptamani, are o durata de 90-120 minute, sau durata calatoriei de la maternitate pana acasa (care perioada e mai lunga).

Am selectat pentru voi cateva modele de scoici care, dincolo de marketing, chiar sunt potrivite in cazurile speciale ale bebelusilor foarte mici sau a bebelusilor nascuti prematur:

1.Maxi Cosi Jade i-Size este primul landou omologat si testat la impact de catre ADAC cu rezultate exceptionale (scor 1.5). Recomandarea generala a specialistilor este ca bebelusii sa se transporte cu spatele la sensul de mers, dar acest landou spcial permite transportarea la 180 grade, lucru necesar pentru prematuri si copii cu greutate mica la nastere. Este recomandat pentru copii cu lungimea intre 40-70 cm, iar ca interval de varsta de la nastere pana la 8 luni.

  1. Maxi-Cosi Coral 360

Ne-am indragostit a prima vedere de acest scan auto ingenios, usor ca un fulg si cu toate acestea atat de sigur si confortabil pentru bebelus

Proiectat pentru a va mentine aproape.

Primul cos auto modular respecta cel mai inalt standard de siguranta I-Size R129, este recomandat de la 40 cm la 75 cm, aproximativ 0-12 kg, ultra-usor, cu poziții ergonomice multiple de transport, o capotina solara foarte mare.

Cosul detasabil cantareste doar 1.7 Kg, manerele acestuia sunt retractabile și asigură o utilizare confortabilă atât pentru părinți, cât și pentru nou-născut.

Cosul detasabil se blocheaza cu usurinta, intuitiv in carcasa de siguranta care face click rapid pe baza isofix FamilyFix 360, facand astfel instalarea usoara.

3.Cybex Cloud Z i-Size

Modelul face parte din gama Cybex Platinum si este succesorul conceptului multipremiat Cloud Q, fiind însă cu 15% mai usor decât acesta.

Dintre atuurile acestui model:

  • Insert nou nascut detasabil ce asigura o pozitie respiratorie corectă, erogonomică pentru nou-născut. Acest lucru ajuta la reducerea riscului caderii spre inainte a capului copilului atunci cand adoarme, situașie întâlnită la alte tipuri de scoici, neergonomice ce poate conduce la probleme serioase de respiratie. Pentru a oferi mai mult spatiu copilului in crestere, insertul pentru nou nascut ar trebui scos atunci cand copilul este mai inalt de 60 cm. Astfel Cloud Z i-Size face parte din categoria scoicilor ergonomice cu poziție respiratorie corectă ce pot fi folosite pentru bebelusși cu greutate mică la naștere sau chiar prematuri.
  • Sistem Liniar de Protectie la Impact Lateral optimizat (L.S.P)care in combinatie cu carcasa din material ce absoarbe energia impactului, creste in mod semnificativ siguranta copilului in cazul unei coliziuni laterale.
  • Tetiera ajustabila in inaltime în11 pozitii pentru o potrivire perfecta pe masura ce copilul creste. Sistemul de centuri integrat face ajustarea acestora intuitiva si rapida – aceste elemente de siguranta pot fi potrivite copilului in crestere in cateva secunde.
  • Carcasa ce absoarbe energia unui impact Structura flexibila a materialului absoarbe fortele unui impact ghidandu-le departe de copil.
 

4. Scaun Auto Aton M i-Size de la Cybex

Aton M continua povestea de succes a scaunelor din familia Aton Grupa 0 luni +, premiate de mai multe ori, Aton M obtinand un scor excelent de 1.6 puncte (good) in cadrul testelor efectuate de catre organizatia independenta Stiftung Warentest (Test 06/2014).

Caracteristici Scaun Auto Aton M i-Size de la Cybex:

  • Sistem telescopic de protectie in caz de impact lateral (L.S.P. System).
    • Ajustare automata a scaunului pe inaltime.
    • Ajustarea tetierei pe inaltime cu ghid integrat de ajustare a hamurilor de siguranta.
    • Copertina de soare integrata si pliabila de dimeniuni sporite.
    • Sistem de calatorie impreuna cu carucioarele CYBEX si nu numai.

Tetiera ajustabila pe inaltime 11 pozitii, pentru adaptibilitate perfecta si protectie maxima.
Cele 11 pozitii de ajustare ale tetierei pe inaltime permit scaunului sa creasca impreuna cu copilul si ofera posibilitatea utilizarii o perioada indelungata de timp.
Noul sistem telescopic de protectie lineara in caz de impact lateral (L.S.P. System) absoarbe forta unui impact lateral in caz de coliziune, iar carcasa absoarbe din energie.

  1. Graco SnugEssentials i-Size este o alta scoica ce poate fi folosita pentru bebelusi nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere.

Este recomandata pentru copii cu lungimea intre 40 si 85 cm (18 luni) si are pozitie aproape orizontala in montaj cu spatele la sensul de mers, „rear-facing”. Rezultatul obtinut la testele de impact efectuate de ADAC este de 2.3.

Iata si cum se instaleaza:

  1. Maxi-Cosi Pebble 360

Un alt scaun foarte bun de la un campion al sigurantei auto pentru copii, Maxi-Cosi, Pebble Pro este cu adevarat un model potrivit de la nastere si usor de istalat in autovehicul.

Recomandat 45-75 cm (de la nastere pana la aprox.1 an)

Pebble Pro respecta cerintele celui mai nou standard de siguranta I-Size (R129) in combinatie cu baza auto 3wayFix.

Reductorul inclus ofera o pozitie mult imbunatatita pentru nou nascut.

Peretii laterali din zona capului sunt din material absorbant de impact, asigurand confort si siguranta sporita in cazul unui impact lateral.

Simplu si rapid de instalat:

  • in autovehicul, impreuna cu baza Maxi-Cosi Family Fix 360.
  • pe toate sasiurile de pe majoritatea carucioarelor existente.

Sistem inovator de prindere a copilului cu centurile de siguranta, care reduce la jumatate timpul de fixare a acestuia in scaunul auto.

Your Content Goes Here

6. Doona+ Simple Parenting

Inspirat de pozitia unui copil in bratele mamei sale, Doona™ a fost proiectat, impreuna cu o echipa de experti medicali si tehnicieni, pentru a se asigura ca trupul copilului este sustinut corespunzator, intr-o pozitie cat mai ergonomica. Mai mult, Doona™ a fost special conceput pentru a asigura o pozitie corecta a nou-nascutului in primele luni de viata, astfel incat pozitia spatelui sa fie cat mai bine aliniata cu pozitia gatului, oferind un confort deplin bebelusului.Materialul ce acopera saltelutele din interiorul scaunului, precum si perna de sustinere a capului, au fost confectionate din fibre de bambus tratate cu carbune, ce confera o protectie anti-bacteriana si hipoalergenica, asigurand in acelasi timp o reglare a temperaturii si umiditatii corpului bebelusului.Fiind conceput cu 2 straturi speciale rezistente la un impact lateral, cu un maner Anti-Recul, cu 3 puncte de fixare a centurii de siguranta si saltelute ergonomice de sustinere a pozitiei bebelusului, toate acestea fac din Doona™ unul dintre cele mai sigure scaune auto disponibile astazi pe piata.

Aceasta este selectia de scoici, sau scaune auto pentru bebelusi nascuti prematur, sau cu greutate mica la nastere recomandate de specialistii Centrelor Siguranta Auto Copii.

Alte modele care sunt marketate de vanzatori sau producatori ca scaune pentru prematuri au limita inferioara de la care pot fi utilizata de 45 cm (adica neconforma definitiei) si de aceea nu am considerat utila includerea lor in acest articol.

De principiu, sfatul nostru catre viitorii parinti este sa cantareasca foarte bine alegerea scaunului auto si chiar daca o oferta de sistem 3 in 1 poate sa para tentanta, trebuie verificate cateva aspecte legate de scaunul inclus in aceste pachete:

  1. Lungimea/ greutatea de la care este omologat scaunul, in acest caz noi recomandam acele modele care au specificat clar ca se pot folosi de la o lungime de 40 cm
  2. Rezultatele testelor de impact ADAC (una din putinele testari independente- adica neinfluentate in vreun fel de producatorii de scaune auto). Iata rezultatele testarilor ADACpentru aceasta grupa de varsta.
  3. Probarea scoicii la iesirea din maternitate- in masura in care exista aceasta posibilitate
  4. Daca bugetul familiei nu este foarte mare (se de cele mai multe ori cheltuielile legate de nastere si celelalte lucruri pentru bebe sunt mari), va recomandam sa inchiriati o scoica buna cu pozitie optima pentru nou nascut (din cele enumerate mai sus) pentru iesirea din maternitate si sa va orientati ulterior catre un scaun auto bun (asta daca nu estimati ca veti face multe drumuri cu masinacu nou-nascutul in primele saptamani de viata). Recomandari de inchiriere gasitiaici.
  5. Va recomandam ca o persoana adulta sa calatoreasca intotdeauna pe bancheta din spate, alaturi de nou-nascut pentru a-l supraveghea.
  6. Niciodata nu alaptati sau nu hraniti cu biberonul bebelusul in timpul calatoriei cu masina.
  7. Important legat de drumurile cu nou-nascutul: nu exagerati cu durata deplasarilor in primele luni- adica faceti pauze la fiecare 20-30 minute in primele 6 luni, iar ulterior la fiecare 2 ore.
  8. De principiu, nu folositi scoica altundeva decat in masina (aceste dispozitive au fost gandite si testate exclusiv pentru a fi utilzate in masina.

O recomandare suplimentara, ca urmare a zecilor de mesaje primite pe aceasta tema, ar fi sa va orientati catre scoici ale caror producatori fabrica si huse anti-prespirante, un accesoriu extrem de util, mai ales in perioada verii.

In cele 3 Centre Siguranta Auto Copii acreditate de Fundatia Siguranta Auto Copii: Bucuresti, Splaiul Unirii 47, Brasov, Strada Soarelui nr 8A si Constanta Bd. Mamaia nr. 213 specialistii in siguranta auto si asistentii medicali afiliati programului nostru testeaza la cerere testul de toleranta a scoicii nou-nascutului si determina unghiul corect de inclinare a scaunului auto in functie varsta copilului, acest program de monitorizare fiind parte a proiectului FUNDATIEI SIGURANTA AUTO COPII ROMANIA si parte a CARAVANEI NATIONALE SIGURANTA AUTO COPII.