Ne-am concentrat mult timp atenția doar asupra importanței alegerii corecte a scoicii pentru sănătatea și siguranța bebelușului.

Iată însă că a sosit momentul să vorbim și despre importanța alegerii unei scoicii care să nu afecteze sănătatea mamei, care să fie ușor de transportat și de utilizat de către aceasta și să ușureze întoarcerea la viața și ritmul de socializare de dinaintea nașterii.

Acel moment magic în care vezi cele două liniuțe pe testul de sarcină marchează începutul celei mai frumoase și intense aventuri din viața ta.

Și în timp ce acele nouă luni fermecate sunt o etapă în care trebuie să ai grijă de tine, momentul în care un bebeluș aterizează pe pieptul tău are o putere secretă – ai tendința să uiți de propriile nevoi și să te concentrezi doar asupra copilului.

Este însă extraordinar de important în toată etapa în care te pregătești să ai un copil să te gândești la sintagma: „o mamă fericită este un copil fericit”, expresie pe care unii o consideră poate un clișeu, dar care are într-adevăr un sens profund.

Puerperiul este perioada de șase săptămâni imediat după nașterea copilului, când corpul unei femei revine treptat la starea de dinainte de sarcină.

Schimbările în structura corpului, funcția și compoziție se petrec pe măsură ce zilele trec. În aceasta etapă centrul de greutate al corpului mamei revine la locația anterioară.

Cum alegem scoica potrivită pentru mamă

În perioada sarcinii, cu fiecare lună de creștere, bebelușul își schimbă poziția, forțând corpul mamei într-o postură complet nouă, astfel încât mușchii încep să lucreze în planuri diferite decât înainte.

Dacă mămica e cea care va manevra cel mai des scoica auto, este esențial că pe lângă criteriile de ergonomie și siguranță pentru bebe, să ținem cont de criteriile de ergonomie și de sănătate a mamei, mai precis de ce înseamnă ridicarea unei greutăți mari de către o lăuză.

Puține mămici știu că, prin ridicarea repetată a unei greutăți mai mari de 4-5 kg în primele 6-8 săptămâni după naștere, există riscuri mari atât pentru coloana vertebrală a mamei, cât și pentru organele pelvine, prolapsul organelor pelviene, inclusiv al vezicii urinare sau uterului fiind un risc major pentru o lăuză.

Ce este însă prolapsul genital:

Este atunci când unul sau mai multe organe din pelvis (de exemplu vezica urinară) alunecă din poziția lor normală și prolabează prin vagin.

Acest lucru se întâmplă atunci când grupul de mușchi și țesuturi care susțin organele pelvine, numit planșeul pelvian, devine slăbit.

Șansele de a dezvolta o astfel de afecțiune sunt mai mari dacă ați avut o naștere lungă și dificilă sau dacă ai născut un copil mare sau mai mulți copii.

Se crede că multe femei suferă de un ușor grad de prolaps postpartum fără a ști sau a observa probleme.

Severitatea se clasifică pe o scară de la 1 la 4.

Aceasta afecțiune poate fi adesea tratată cu exerciții pentru planșeul pelvian și schimbări de stil de viață, dar cazurile mai severe poate necesita intervenții chirurgicale.

Aici trebuie luate în calcul două elemente:

1. Alegerea unei scoici ergonomice cu greutate mică, fabricată din materiale de ultimă generație precum fibrele din carbon sau spumă polipropilenică (EPP by Knaupf).

Scoicile cu greutate de 2.5- 4 kg sunt o alegere ideală pentru o proaspătă mămică care trebuie să fie bine cu ea pentru a putea fi bine pentru bebelușul ei.

Cursurile pentru părinți nu includ din păcate astfel de informații legate de sănătatea fizică a mamei în perioada puerperiumului și modul în care problemele pe termen scurt sau lung pot fi evitate prin metode simple și alegeri corecte și de aceea ne-am propus să aducem către voi și această perspectivă.

Hernia de disc e o boală severă, pentru care de multe ori este necesară o intervenție complicată și costisitoare. Oare nu ar fi mai bine să evităm o astfel de afecțiune și să ne pregătim corect pentru bebelușul nostru?

Despre incontinența urinară și prolapsul vezicii genital, multe femei se rușinează să vorbească în public. Și alte multe femei nu realizează de unde anume a început problema și cum un fapt banal precum ridicare unei scoici auto grele în care se află un bebeluș dolofan poate fi la baza acestei afecțiuni.

 

2. O tehnică corectă de ridicare a scaunului auto, astfel încât coloana vertebrală a mamei să nu fie forțată

Este important să cunoaștem aceste lucruri și să evităm ridicarea greutăților mari în primele 6-8 săptămâni după naștere.

 

 

Revenirea mamei la rutina de fitness ar trebui să fie treptată, să fie făcută cu prudență pentru a nu pune o presiune suplimentară și excesivă asupra corpului. Se pot menționa plimbările cu bebelușul ca fiind una dintre primele activități care ne vor aduce mai aproape de forma noastră anterioară, dar pur și simplu ne vor ajuta să ne recâștigăm toată puterea atât la nivel fizic, cât și mental.

Încă din primele zile după întoarcerea de la spital, plimbarea ar trebui să devină o rutină în fiecare zi. Poți începe cu o plimbare scurtă, de la câteva minute , ca apoi să ajungi la o plimbare de două sau mai multe ore într-o zi.

În funcție de ritm, vor fi câteva mii de pași, ca o reluare a rutinei de fitness. În acest scop, vor fi necesare un cărucior confortabil și pantofi comozi. Și, bineînțeles, o sticlă de apă.

În funcție de starea de spirit, este ușor să mergi la plimbare într-un parc mai aproape sau mai îndepărtat, pentru că chiar dacă ai locui în cea mai interesantă zonă din lume, vizitarea acelorași locuri în fiecare zi scade. entuziasm.

Celelalte criterii importante de alegere a scoicii auto le-am prezentat și le-am argumentat din punct de vedere medical, bio-mecanic și al accidentologiei în mai multe articole:

1. Compatibilitatea cu greutatea și lungimea nou-născutului (conform estimărilor ultimei ecografii dinaintea nașterii)- consultați Ghidul de Alegere a Scaunului Auto.

2. Compatibilitatea reală cu mașina în care scaunul urmează să fie instalat. Medicii pediatri și specialiști recunoscuți în ortopedie pediatrică recomandă instalarea în centuri a scoicii în primele2-3 luni de viață pentru o poziție respiratorie, poziție a coloanei și a tractului digestiv corecte)

3. Al 3-lea criteriu de care trebuie să țineți cont în alegerea scoicii este rezultatul bun sau foarte bun al unui test de impact independent. În cazul scoicilor testele de impact pe care trebuie să le urmăriți sunt: ADAC, OAMTC, NHTSA, TCS, Which precum și alertele europene RAPEX.

Comoditatea instalării scaunului în mașină este și ea esențială– cu cât mișcările inutile sunt mai puține, cu atât confortul este mai mare și, mai ales, efortul asupra corpului este mai mic.

O scoică auto ergonomică, bună, se adaptează bine corpului în creștere al copilului. Chiar și cel mai mic nou-născut călătorește foarte confortabil într-o scoică ergonomică. Cel mai micuț bebeluș poziționat corect într-o scoică auto în Centrul Siguranță Aut Copii din București cântărea doar 1.9 kg, iar prin abordarea pluridisciplinară a consultanților și medicilor afiliați reprezintă cheia succesului.

Bebelușii nu pot comunica verbal, așadar ei nu ne pot transmite prin cuvinte disconfortul pe care îl simt când sunt transportați într-o scoică nepotrivită, aleasă după criterii empirice.

Libertatea de mișcare cu un copil mic nu este doar un aspect al aptitudinii fizice.

Nevoia de a se întâlni cu cei dragi, de a socializa este una care este adesea greu de exprimat pentru o tânără mamă și are un impact enorm asupra stării ei de bine.

În timp ce orice mall-uri sau restaurante aglomerate nu sunt un mediu bun pentru un copil mic, o plimbare în parc sau ieșitul la o cafea alături de o prietenă vă pot oferi mai multă energie și vă pot ridica moralul mai mult decât un somn bun.

Este o idee bună ca tatăl să fie implicat și să sprijine la îngrijirea copilului de la bun început.

Experiența multora dintre membrele Grupului Siguranță Auto Copii și a mea personal este că, de cele mai multe ori, noi, femeile, suntem mai rezistente la plimbările lor cu copilul decât tăticii înșiși.

De ce să nu folosiți acest moment pentru voi chiar de la început și să le întăriți tăticilor dorința de a petrece timp în mod activ cu copilul lor?

Perioada postpartum nu este o perioadă ușoară. Planificând bine acestei perioadă inițială, având grijă nu numai de nevoile copilului, ci și de ale tale, vei reuși să treci peste ea într-un mod pozitiv.

Dacă o mamă nu se simte bine, îi este mai greu să aibă grijă de copilul ei, așa că ar trebui să-și prioritizeze sănătatea.

Nu uita acest sfat al unei mame către toate celelalte mame:

O mamă fericită înseamnă un copil fericit!