Set de masa din bambus

Vesela din silicon și bambus: pericol pentru sănătate?

Titlul pare bombastic, așa că vă propun să vedem cum stau în fapt lucrurile.

Vesela de bambus a devenit o alternativă populară la produsele din plastic și hârtie, mai ales pentru că este important să acordăm prioritate sustenabilității și protecției mediului. Cu toate acestea, tot mai multe voci din comunitatea medicală și din cea a siguranței alimentare își pun problema interzicerii veselei de bambus pentru copiii mai mici de 3 ani.

Vesela de bambus este realizată din fibre de bambus care sunt amestecate cu un agent de lipire, cum ar fi melamina sau amidonul de porumb. Deși bambusul în sine este natural și non-toxic, unii dintre acești agenți de lipire pot conține substanțe chimice dăunătoare care pot pătrunde în alimente și băuturi. În plus, produsele de bambus pot fi tratate cu substanțe cu rol de învelișuri sau lacuri care pot elibera substanțe toxice.

Pericolul veselei de bambus constă în potențialul său toxic dacă este ingerată de copiii mici. Deoarece sistemele lor imunitare și organele interne sunt încă în dezvoltare, sugarii și copiii mici sunt mai sensibili la efectele nocive ale substanțelor chimice și toxinelor. Dacă agenții de lipire sau învelișurile aplicate pe vesela de bambus migrează în conținutul fierbinte sau acid reprezentat de mâncare sau băuturi servite în aceste vase, substanțele menționate pot reprezenta un risc serios pentru sănătatea copiilor mici, ducând la probleme digestive, reacții alergice sau chiar probleme de sănătate pe termen lung

Studiile au arătat, de asemenea, că vesela de bambus poate fi predispusă la rupere, despicare sau ciupire, ceea ce poate crea margini ascuțite sau părți mici care pot reprezenta un pericol de sufocare pentru copii. Spre deosebire de vesela de plastic sau metal, produsele de bambus s-ar putea să nu reziste la spălări și încălziri repetate, ducând la fisuri, deformări sau întoarceri care pot compromite în continuare siguranța produsului.

În concluzie, vesela de bambus poate fi o opțiune elegantă și prietenoasă cu mediul, dar este important să fim precauți când o folosim în preajma copiilor mici.

În 2019, Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Produselor Alimentare și de Consum a efectuat un studiu de piață. 46 de mostre au fost prelevate în dublu exemplar și testate pentru migrarea formaldehidei. Unele mostre au prezentat valori de migrare foarte mari, peste 200 mg/kg. Există o expunere ridicată la formaldehidă din alte surse (alimente, mediu).

Pentru unele dintre mostrele care au avut o migrație mare de formaldehidă, pot apărea riscuri mari pentru sănătate. Pentru ustensilele alimentare pentru bebeluși și copii mici, expunerea este mai mare datorită greutății corporale mai mici.

Vesela din bambus/melamină ar sugera o imagine „verde” și ar contribui la obiectivele economiei circulare de a folosi materii prime de bază bio, dar utilizarea lor în combinație cu rășina melamină-formaldehidă poate afecta siguranța alimentară din cauza conținutului de plumb, formaldehidă, peroxid sau alte substanțe cu potențial cancerigen care pot fi transferate în mâncare sau lichide.

Materiale alternative, cum ar fi sticla sau oțelul inoxidabil, pot fi o alegere mai sigură pentru familiile cu copii mici .

Un exemplu de mare responsabilitate a dovedit un mare retailer international care a retras de la comercializare o serie de vesela din bambus pentru copii din cauza nivelului crescut de plumb si formaldehida: https://www.cpsc.gov/Recalls/2023/Primark-Recalls-Childrens-Bamboo-Plates-Due-to-Risk-of-Lead-and-Chemical-Exposure-Hazards

In Uniunea Europeana mai multe tari se implică în controlul strict al acestui tip de produse, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor din Olanda (NVWA) recomandând pentru Țările de Jos interzicerea veselei din bambus si orez prelucrată cu ajutorul melaminei, în vreme ce Austria a interzis complet comercializarea acestui tip de vesela din bambus pentru copii.

Putem utiliza vasele din bambus pentru alimente uscate; biscuiți, fructe cu coajă, plante oleaginoase, dar nu pentru servirea sau prepararea mâncării pentru copii.

farfurii din silicon

Vesela din Silicon

Vesela pentru bebeluși fabricată din silicon , deși comercializată și promovată ca fiind sigură și convenabilă pentru sugari și copii mici, poate prezenta, de fapt, potențiale pericole pentru sănătate de care părinții trebuie să fie conștienți.

Una dintre principalele preocupări legate de vesela pentru bebeluși pe bază de silicon este potențialul de eliberare a substanțelor chimice. Vesela de silicon este adesea tratată cu substanțe chimice, cum ar fi plastifianți sau pigmenți, pentru a îmbunătăți textura și aspectul. În timp, aceste chimicale pot fi eliberate din veselă și se pot amesteca cu mâncarea sau lichidul, expunând potențial copiii la toxine dăunătoare care pot avea consecințe grave asupra sănătății.

Mai mult, produsele de silicon sunt adesea expuse la temperaturi ridicate în timpul producției, ceea ce ar putea provoca ruperea lanțurilor moleculare de silicon. Ca rezultat, particulele mici sau substanțele chimice din materialul de silicon se pot amesteca cu mâncarea, care poate fi ingerată de copil.

În plus, unele studii sugerează că expunerea prelungită la silicon, în special la temperaturi ridicate, poate avea efecte negative asupra sistemului imunitar și endocrin al unui sugar. Această expunere ar putea duce la o imunitate slăbită și dezechilibre hormonale, care pot contribui la afecțiuni cronice de sănătate la copiii mici.

Având în vedere aceste potențiale pericole, părinții trebuie să fie precauți atunci când aleg vesela pentru copiii lor. Deși vesela pe bază de silicon poate fi atractivă datorită durabilității și curățării ușoare, este esențial să ne asigurăm că aceasta este lipsită de substanțe chimice dăunătoare și este produsă în condiții de siguranță.

O alta capcana a utilizării unui silicon de proasta calitate, a dus anul trecut la retragerea de pe piața din Statele Unite a unor populare suzete pentru copii originare din Danemarca fabricate din acest material, suzete prezente din păcate și pe piața din România, din cauza riscului de asifixie prin înec.

În concluzie, părinții trebuie să rămână vigilenți când vine vorba de alegerea produselor non-toxice și sigure pentru sugari și copiii mici. Deși vesela pentru bebeluși din silicon poate părea a fi o alegere convenabilă, este esențial să se ia în considerare potențialele pericole ale acestui tip de material.

recall suzete Frigg

Ca părinte responsabil, până când autoritățile de control vor lua atitudine și la noi în țară deciziilor informate sunt cruciale pentru viața și sănătatea copiilor noștri.

Chiar dacă estetica este importantă, înainte de a face o achiziție pentru copii, informați-vă cu grijă, din surse corecte.

Bibliografia care stă la baza acestui articol poate fi pusă la dispoziție la cerere.