Copilul meu nu mai plânge în mașina!

Cred ca mulți părinți simt atunci când pot declara așa ceva cam ceea ce a simțit Arhimede când a spus Evrika.

Dar, până să ajungem acolo e cale lunga și în multe cazuri anevoioasă.

Hai să începem cu începutul, adică prin a înțelege de ce ne dorim au de ce e important ca cei mici să nu mai plângă atunci când mergem împreună cu ei cu mașina.

Nu este vorba doar despre preocuparea naturală a părintelui ca micuțul să nu se plictisească și să se simtă bine în timpul călătoriei. Cazul este un pic mai complex decât pare la prima vedere. Gândește-te cu ce asociezi un copil supărat, obosit și plictisit? Plânsul, țipatul și văicăritul cu siguranță sunt primele răspunsuri care îți vin în minte. Un părinte care călătorește cu un bebeluș nervos, un bebeluș care țipă, nu poate să se concentreze complet asupra condusului și începe să se uite non-stop peste umăr, ține mâinile strânse nervos pe volan în încercarea de a controla situația. O astfel de distragere, mai ales dacă e combinată cu stresul, poate să împiedice observarea a ceea ce se întâmplă în jur.

Și astfel situația poate denatura și devine o modalitate simplă de a provoca un accident sau o coliziune.

Aceasta este o situație ipotetică, dar din păcate este absolut posibilă. Copiii (în special cei mai mici) nu înțeleg că nu ar trebui să îi deranjeze pe părinții lor în timp ce  aceștia se află la volan. Nu le poți explica că strigătele lor îți pot distrage atenția și, în consecință, pot duce la un accident rutier periculos. Deci, cel mai important lucru este să înțelegi nevoile lor actuale. Adaptează orele de călătorie la “programul” lor din zi. Ce ar trebui să înțelegi prin asta?

Depinde în mare măsură de capacitățile și caracterul copilului în particular; unii copii mai mari pot să meargă 6 ore fără să facă o oprire, concentrându-și întreaga atenție asupra peisajului de afară prin fereastra mașinii, în timp ce alții vor avea nevoie de îngrijire constantă și de pauze la fiecare oră. Cel mai important lucru este ca copilul să nu se plictisească .

Trebuie să ai mereu în minte confortul  micului pasager  – dacă copilul tău călătorește într-un scaun auto nepotrivit și incomod, nici cele mai bune și mai interesante jocuri nu vor ajuta. Așadar, asigură-te că copilul tău călătorește într-un scaun auto pentru copii potrivit, adaptat în primul rând înălțimii sale.

O cutie cu surprize

Chiar dacă cuvântul “cutie” apare în descriere, nu îl lua ca pe ceva esențial. Poți folosi o cutie, o casetă sau chiar o simplă geantă – orice în care poți pune câteva obiecte/jucării.

Atenție: este important ca acestea să fie niște jucării complet noi pentru copil. Scopul principal al jocului este, desigur, să stârnească curiozitatea copilului. Micul explorator cu siguranță va dori să verifice ce surprize sunt ascunse în cutia magică! Recomandăm folosirea jucăriilor moi și ușoare, care nu vor cauza niciun rău pasagerilor dacă încep să se miște în mașină în timpul unui accident rutier.

Micuțul șofer

De ce nu ar putea un copil să țină volanul? Desigur, este vorba despre un volan de jucărie, care îi face să se simtă ca un adevărat rege al drumului. Poți găsi ușor volane de jucărie în majoritatea magazinelor de jucării (alege unul cât mai moale și ușor posibil).

Imaginile dintr-o carte

Dacă nu ai nicio idee despre ce să faci cu copilul tău în mașină, arată-i imagini – deși nu este foarte inovator, funcționează întotdeauna bine cu cei mai mici. Asigură-te că ai întotdeauna la îndemână o carte nouă în timpul călătoriei, una care să îl intereseze pe copil.

Clasica jucărie de pluș

În timp ce conduci, te asiguri că micuțul tău nu se plictisește .

Pentru el e important și cine va avea grijă de jucăriile de pluș preferate ale copilului în timpul călătoriei cu mașina? Copiii sunt bucuroși să aibă grijă de ursulețul de pluș sau păpușa preferată.

Copiii vor povesti cu jucăria de pluș sau cu păpușa, îi vor arăta peisajele pe geamul mașinii sau vor face diverse jocuri de rol.

O jucărie de pluș este o modalitate simplă, dar foarte eficientă de a-i găsi o ocupație micului pasager.

Mima

Știi să faci fețe amuzante? Sau să îți modulezi vocea, pretinzând că ești altcineva?

Toate acestea funcționează excelent asupra imaginației copilului și aduc o garanție în plus cum că micuțul nu se va plictisi în timpul călătoriei. Experimentează și vezi ce funcționează cel mai bine pentru copilul tău.

Zzz… magia somnului

Revenim la ceea ce am spus deja – amintește-ți nevoile copilului. Acest lucru este deosebit de important pentru cei mai mici. Una dintre cele mai bune modalități de a preveni plictiseala este să îi faci să adoarmă. Încearcă să îți planifici călătoria în așa fel încât să o ajustezi la orele de somn normale ale copilului tău. De exemplu, dacă micuțul tău se culcă la ora 13:00, ar fi o idee bună să pleci la ora 12:50. Astfel, vei avea garantate 1,5-2 ore de condus lin, fără stres, chiar la începutul călătoriei tale.

Sfaturi pentru copilașii mai mari

Căutarea culorilor

“Acum avem o sarcină super-importantă – căutăm mașini verzi. Cine găsește cele mai multe, câștigă jocul!” – așa începe distracția căutării culorilor, care va însemna o adevărată competiție pentru copil și adult deopotrivă – cel mic va dori întotdeauna să câștige și să le arate părinților cine este cel mai bun!

Do, Re, Mi

În timpul călătoriei îl poți încuraja pe cel mic să cânte împreună cu tine melodiile preferate. Nu te îngrijora dacă uiți versurile.  Cel mai important este să vă bucurați de moment împreună. Ca bonus, poți încerca să confunzi special versurile din cântecele din repertoriul tău. Un copil vigilent cu siguranță va observa greșeala și va fi mândru să te corecteze.

Fazan? Ghicește-animalul?

Cum să îți ții copilul ocupat în mașină? Cele mai populare jocuri cu cuvinte cu siguranță vor fi o idee minunată.

Fazan sau variante ale jocului clasic-  începi prin a spune orice cuvânt, de exemplu bolid.  Sarcina copilului va fi să găsească un cuvânt care începe cu ultima literă a cuvântului, de exemplu, drum, și așa mai departe, bolid – drum – mișcare.

Ghicește-animalul:  – te gândești la un obiect / animal / loc iar copilul trebuie să ghicească ce este folosindu-se doar de întrebări închise.

Camionul cu surprize

O altă metodă excelentă pentru a-ți ține copilul ocupat în mașină, care ajută și la dezvoltarea imaginației lor. Regula este simplă – fiecare camion sau furgonetă pe care le întâlnești pe drum ascunde o marfă misterioasă. Ce se află în interior? Unde merge acest transport? Cu cât răspunsurile sunt mai interesante și mai ciudate, cu atât mai bine, desigur.

Alte idei?

  • Ritualuri Aceasta nu sunt altceva decât comportamente predefinite la care te concentrezi cu copilul tău în anumite situații. Sună plictisitor? Nimic nu poate fi mai departe de adevăr – fă o convenție, de exemplu, când coborâți de pe o pantă, scoateți toți un sunet amuzant
  • Bingo e un joc de care nu se va plictisi niciodată. Tot ce trebuie să faci înainte de călătorie este să pregătești o carte cu obiecte scrise sau desenate pe care copilul tău trebuie să le observe în timpul condusului. Poate fi un cal, o vacă, poate fi un logo al unei cunoscute lanțuri de fast food sau supermarket, poate fi și un tractor, combina sau alt vehicul. După ce ai completat întreaga listă, desigur, copilul merită o recompensă!
  • Audiobooks Ascultarea cărților în timpul călătoriei poate fi o activitate excelentă pentru copii. Oferta majorității platformelor cu cărți electronice și audiobooks include atât clasici ai literaturii pentru copii, cât și titluri mai noi, și chiar (interesant) audio-comicsuri. O selecție mare face ușoară adaptarea conținutului la vârsta și preferințele copilului.

Și da, avem o recomandare specială la capitolul ASTA NU: evitați tentația de a-i da celui mic tablete, telefoane mobile în timpul călătoriei cu mașina.

Nu de alta, dar riști să transformi problema: bebe plânge în scaun în alta și mai grava: bebe vomită în mașină.

Nu uita să verifici data următorului curs Siguranță Auto Copii și mai ales nu uita să îți planifici vizita într-unul din Centre ca ă fii sigur că primești cele mai bune sfaturi legate de sănătatea și siguranța micuțului tău.

Un proiect al Fundației Siguranță Auto Copii România și Rotary Club Cișmigiu.

Experimentează și joacă-te cu copilul tău, dar nu uita de siguranță Amintește-ți că jocul cu copilul tău în timpul călătoriei îți permite nu doar să combați plictiseala și monotonia, ci și să te îngrijești de siguranța tuturor pasagerilor. Un scaun auto bine potrivit este cheia succesului când e vorba despre  siguranța și confortul bebelușului.

Alege un scaun auto pentru copilul tău în funcție de înălțimea și greutatea sa pentru cea mai bună experiență de călătorie pentru întreaga familie!