Siguranta copii

Scaunele auto copii se schimba după un accident?

Este o întrebare pe care o primim din ce in ce mai des de la părinți.

Traficul pe drumurile publice din Romania este din ce in ce mai haotic, iar regulile de siguranța rutieră nu sunt întotdeauna respectate de participanții la trafic.

Acesta este unul din motivele pentru care numărul accidentelor rutiere produse la noi in țara este atât de mare.

Aproape toți producătorii importanți de scaune auto fac recomandarea ca orice scaun auto implicat într-un accident rutier produs la o viteză mai mare de 10 km/h să fie schimbat, CHIAR DACĂ aparent scaunul auto nu prezintă urme vizibile cu ochiul liber de afectare structurală.

Cum trebuie abordată problema?

Sunt două situații distincte:

1. Situația în care accidentul rutier s-a produs din cauza noastră (adică a părinților în mașina cărora se afla scaunul auto avariat)

În acest caz, SINGURA variantă de despăgubire este aceea în care aveam asigurare CASCO care să cuprindă și scaunul auto.

2. Situația în care accidentul rutier s-a produs din vina unui alt conducător auto. În acest caz, despăgubirea scaunului auto se face prin intermediul poliței RCA a șoferului vinovat.

Din păcate, deoarece tot mai mulți părinți au aflat că au acest drept, să apară din ce în ce mai frecvente situații în care societățile de asigurare au refuzat să despăgubească scaunele auto implicate în accidente rutiere.

Iată care sunt recomandările noastre privitoare la scaunele auto pentru copii implicate într-un accident rutier produs din vina celuilalt șofer) situația în care apelăm la Polița RCA a șoferului vinovat).

 1. Când trebuie să luam in calcul schimbarea scaunului auto:

Atunci cand mașina în care se afla instalat scaunul auto (cu sau fără copil pasager) a fost implicat într-un accident produs la o viteza mai mare de 10 km/h, indiferent dacă scaunul prezintă sau nu urme de deteriorare.

 1. Ce pași trebuie să urmăm în vederea obținerii despăgubirii:
 • Completăm pe Formularul de Constatare Amiabilă la rubrica Observații: scaun auto prezent in mașina.
 • Fotografiem scaunul auto prezent în autovehiculul implicat în accident
 • Dacă se face constatare la Poliție, Procesul Verbal de Constatare trebuie sa menționeze prezența scaunului auto in mașină în momentul impactului
 • Contactăm asiguratorul menționat pe polița RCA a autovehiculului a cărui șofer este vinovat de producerea accidentului ( facem acest demers în temeiul legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie și Norma A.S.F. nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, cu modificările și completările ulterioare)
 • Prezentăm asiguratorului dovada de achiziție a scaunului auto: bon fiscal, factura (FĂRĂ O ASTFEL DE DOVADĂ NU PUTEM OBȚINE DESPĂGUBIREA)
 • Luăm legătura cu distribuitorul sau importatorul în România a respectivei mărci de scaune auto și îi rugam să ne elibereze un document prin care producătorul recomandă înlocuirea scaunului auto implicat într-un accident. De multe ori regăsiți aceasta informație și în manualul scaunului auto. Daca nu aveți datele de contact ale distribuitorului, vă rugăm să apelați la consultanții Fundației Siguranța Auto Copii pentru a vă facilita obținerea acestor documente.
 • Asiguratorul autovehiculului condus de șoferul vinovat vă deschide pe baza acestor documente: Dosar de Dauna Non-Auto
 • În cazul in care nu mai dispuneți de bonul fiscal sau factura care atestă achiziția, inspectorul de asigurări va evalua un scaun similar la prețul pieței si vă va face oferta de despăgubire (dar nu mizați pe acest lucru- de cele mai multe ori inspectorul vă va refuza din start dosarul dacă nu vă mai aflați în posesia documentului de achiziție).
 • În cazul in care acceptați oferta asiguratorului, trebuie sa predați scaunul auto implicat în accident pentru a primi suma integrala. Daca nu veți preda scaunul, atunci vi se va returna doar 50% din aceasta valoare estimata.

 

Sunt situații în care asiguratorul nu oferă despăgubire pentru scaunul auto implicat în accident.

Pentru aceste situații, Fundația Siguranță Auto Copii oferă înlocuirea gratuită a scaunului implicat în accident pentru scaunele achiziționate prin intermediul magazinelor partenere Siguranță Auto Copii. Părintele trebuie să prezinte doar documentul de refuz de plata de la asigurator.

Mai multe informații referitoare la acest suport oferit de Fundația Siguranță Auto Copii vă stăm cu drag la dispoziție fie prin email pe adresa: expert@siguranță-auto-copii.ro sau telefonic la 0771799312