Căruciorul face parte din categoria de produse esențiale pe care orice viitor părinte le pune pe lista de cumpărături pregătită pentru bebe.

Cărucioare sport, cu 2 piese (sport și scoică sau sport și landou), cu 3 piese sau cărucioare pentru gemeni, aceste articole se pot achiziționa la prețuri variate, iar criteriul estetic joacă de foarte multe ori un rol extrem de important.

Nu îți vine să te gândești ca un cărucior ar putea fi responsabil totuși de rănirea gravă a puiului tău și că traumatismele suferite ca urmare a utilizării unui cărucior periculos pot fi destul de serioase.

Totuși, studiile efectuate atât în Uniunea Europeana, în Marea Britanie sau în Statele Unite ale Americii, Japonia sau Australia arată faptul că anual mii de copii sunt grav răniți ca urmare a unor “accidente de cărucior”.

În Marea Britanie conform datelor furnizate de Royal Society for Prevention of Accidents în timp ce în jur de 10 copii mor în fiecare an din cauza căzăturilor, costul estimat al tratării copiilor răniți în clinici externe și interne depășește 275 de milioane de lire sterline pe an.”

Tot specialiștii de la Royal Society for Prevention of Accidents mai avertizează că: ”Majoritatea căderilor implică împiedicarea pe aceeași suprafață. Cu toate acestea, cele mai grave consecințe rezultă din căderile între două niveluri, cum ar fi căderea dintr-un cărucior sau scaun înalt sau căderea din pat.”

Hai să aflăm ce înseamnă un “accident de cărucior” și care sunt părțile componente ale unui cărucior care se defectează cel mai desc, iar aceste defecte pot conduce la astfel de accidentarea bebelușului.

Pentru a putea identifica un cărucior cu probleme, va trebui să efectuăm un test de integritate a căruciorului.

Cu toții știm că un test de integritate este un sistem de evaluări pus în aplicare de către angajatori pentru a verifica dacă un potențial angajat ar fi de încredere și de încredere.

Inginerii de construcții efectuează, de asemenea, teste de integritate la structurile construite pentru a se asigura că respectă cele mai bune standarde industriale.

În același mod, când ne referim la testul de integritate a căruciorului, vorbim despre măsurile luate de producători pentru a face cărucioarele lor conforme cu standardele de siguranță aplicabile categoriei de produse.

Aceste măsuri fac ca cărucioarele să fie durabile, sigure, confortabile și ușor de utilizat atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău.

 

Iată și cele mai frecvente tipuri de “accidente de cărucior”:

– sistem de centuri proprii ale căruciorului care nu asigură protecția adecvată a bebelușului cu risc de cădere și rănire: acest defect de fabricație a dus la alerta europeana RAPEX pentru modelele de cărucioare Anex Air-X: https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport/alertDetail/10008188?lang=en

– răsturnarea căruciorului: conduce la traumatism cranio-cerebral, fracturi ale membrelor: 149.00 de cărucioare simple și duble marca Mocking Bird au fost retrase de pe piața din SUA în anul 2022, iar 25.390 de cărucioare ale aceluiași producător au fost retrase în martie 2023 deoarece prezentau aceleași riscuri:https://nbc-2.com/news/2023/03/21/baby-strollers-recalled-for-second-time-in-four-months-over-fall-risk-to-children/

– rupere mâner: poate duce la răsturnarea căruciorului și reprezintă o problemă de durabilitate: modelul BabyZen YoYo Connect destinat gemenilor a fost evaluat de către Which li inclus în lista cărucioarelor Don’t Buy din acest motiv

– prinderea degetelor copilului în sistemul de pliere al căruciorului cu risc de secționare a degetelor: in 2022, compania americana UPPA Baby a fost nevoită să retragă voluntar de pe piață 14.400 de cărucioare tip umbrelă din cauza riscului de secționare a degetelor bebelușilor: https://edition.cnn.com/2022/09/02/business/uppababy-stroller-recall/index.html

– ruperea mânerului și posibilitatea răsturnării consecutive a căruciorului cu rănirea bebelușului a dus la retragerea voluntară de pe piața din Europa a modelului de cărucior Thule Sleek: https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport/alertDetail/10001782?lang=en

Trebuie să știți care sunt produsele retrase de pe piață și de ce

Este valabilă aceeași regulă ca și cea pentru scaunele auto: chiar dacă în aparență produsul este omologat, deci conform cu standardele de siguranță în vigoare, testările ulterioare efectuate de Organizațiile de Protecție a Consumatorilor impun retragerea de pe piață a unor modele care în fapt nu sunt sigure.

Iată un link util cu Alerte RAPEX pentru identificarea modelelor recent retrase de pe piața de către autoritățile Europene de Protecție a Consumatorului: https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/search?resetSearch=true

De exemplu, la 11 iunie 2020, ConsumerAffairs, o agenție non-guvernamentală din Statele Unite, a raportat: “Island Wear din Ocean City, Maryland, recheamă circa 940 de cărucioare tip umbrelă. Cărucioarele încalcă standardul federal de siguranță pentru cărucioare și landouri, copilul poate aluneca prin gol, creând un pericol de cădere”.

Realitatea este că uneori, în ciuda celor mai bune eforturi depuse, aceste erori tot se întâmplă.

Iată care sunt cele mai frecvente defecte ale cărucioarelor.

Roțile

Rotile, în special cele pivotante, pot începe să funcționeze greoi sau să devină dificil de manevrat. Uneori, roțile din față se pot bloca, conducând la răsturnarea căruciorului.

Atunci când cumpărați un cărucior, asigurați-vă că alegeți o marcă care are roți solide, sistem de suspensii pe toate cele 4 roți sau cărucioare cu sistem de suspensii duble care amortizează efectul șocurilor și al denivelărilor.

Acest lucru este important pentru siguranța și confortul general al bebelușului.

Roțile defecte înseamnă și că căruciorul nu este aliniat corect, făcându-l instabil și înclinat într-o parte. Acest lucru îl face periculos pentru bebeluș.

Frânele

Următorul lucru care începe să funcționeze greșit după roți sunt frânele. Acest lucru este extrem de periculos, în special dacă mergeți cu autobuzul și trenul, situații unde căruciorul trebuie să stea blocat în siguranță într-un vehicul aflat în mișcare.

Un sistem de frânare bun ar trebui să prevină un cărucior să se rostogolească pe o pantă. Nu ar trebui să blocheze brusc roțile atunci când vă grăbiți să prindeți un tren sau un autobuz.

Defecțiunea frânelor unui cărucior este la fel de periculoasă ca o defecțiune a frânelor unei mașini și asta din simplul motiv că ambele prezintă un risc pentru ocupanții lor.

Una dintre cele mai înfricoșătoare experiențe pentru orice mama este sa vadă căruciorul celui mic răsturnându-se cu el înăuntru.

Capotina

Acestea este atașate la partea superioară a cadrului cărucioarului, aproape de mâner.

Atunci când o capotină este defectă, aceasta se desprinde de pe cadru și atârnă, devenind extrem de periculoasă, deoarece poate provoca rănirea copilului.

Atunci când cumpărați un cărucior, alegeți unul care are capotina ferm fixată pe cadru. Astfel, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la o capotină care se desprinde mereu.

Șasiul sau cadrul

Acesta este scheletul structural al căruciorului pentru copii, iar un defect al acestei structuri este extrem de grav.

Dacă șasiul este deteriorat, întregul cadru al căruciorului va fi nealiniat, ceea ce face dificilă atașarea sau detașarea scaunului auto, a părții superioare sau a căruciorului la acesta.

Un alt lucru de verificat este vopseaua cojită sau sfărâmată. Acestea pot cauza otrăvire toxică sau riscuri de sufocare.

Prin urmare, trebuie să verificați dacă există lovituri sau cojirea vopselei. Este un aspect foarte important pentru cei care cumpără produse second-hand.

Spătarul căruciorului

Nou-născutul trebuie să fie așezat într-un cărucior care se înclină la orizontală cât mai mult posibil, până la 150 de grade sau mai mult.

Acest lucru este important deoarece un spătar care se înclină nu numai că ajută la respirația și dezvoltarea coloanei vertebrale a bebelușului, ci și postura și confortul general al acestuia.

De asemenea, spătarele cărucioarelor se pot defecta ușor și pot afecta dezvoltarea coloanei vertebrale a unui nou-născut.

Mânerul

O defecțiune obișnuită a mânerului este aceea ca devine foarte rigid si greu de ajustat pentru confortul părinților.

Dar nu ar trebui sa uitam ca mânerele cu manșon din spuma pot prezenta un risc de sufocare pentru copiii mici, mai ales dacă spuma începe sa se uzeze odată cu vârsta sau daca aveți aceasta problema din start.

La anumite modele de cărucioare, aluminiul de proastă calitate sau niturile incorect prinse duca la ruperea mânerului.

Nici măcar pentru o secundă, copilul tău nu trebuie să fie nesupravegheat, trebuie să fie mereu în câmpul vizual și auditiv al părinților.

Orientarea șezutului căruciorului este importantă. În special pentru bebelușii mici, este bine să ai un cărucior care să permită ca orientarea copilului către părinte. Acest lucru permite părinților să vadă în permanență copilul și să ia măsuri imediate în caz de necesitate.

În plus, căruciorul trebuie să fie ușor de împins și de manevrat, să poată fi folosit pe trotuare și borduri. Șezutul căruciorului trebuie să fie confortabil, bine căptușit, bine fixat în cadrul și sigur. Este important materialele textile să fie sigure, fără riscuri de sufocare sau otrăvire, de exemplu din cauza vopselei sau a capotinei care se poate desprinde.

De asemenea, hamurile de siguranță trebuie să fixeze copilul în mod sigur, astfel încât să nu existe riscul de cădere sau de înțepenire în curele.

Căruciorul ar trebui să fie durabil și să reziste uzului zilnic și drumurilor accidentate.

De asemenea, trebuie să te asiguri că ai spațiu de depozitare pentru cărucior și că nu încarci căruciorul cu prea multe obiecte, pentru a evita răsturnarea acestuia.

Evită să acoperi căruciorul cu o husă din plastic atunci când este foarte cald, deoarece acest lucru poate duce la sufocarea bebelușului dacă este lăsat acoperit pentru prea mult timp.

Așadar, oricât de incredibil suna, Cărucioarele pentru copii pot fi PERICULOASE, alegerea corectă depinzând doar de noi.

Consultanții Centrelor Siguranță Copii și Siguranță Auto Copii vă stau cu drag la dispoziție cu informații legate de alegerea corectă a unui cărucior, cu cele mai noi date ale autorităților europene referitoare la alertele de retragere de pe piață și cu sfaturi legate de întreținerea corecta a fiecărui model în parte.