Somnul unui bebelus sanatos va fi un articol cu siguranta controversat de cei care predica co-sleeping-ul in orice imprejurare, fara a se raporta la datele stiintifice sau la adevarul istoric.

O simpla vizita la Muzeul Satului sau intr-un castel medieval ne va indica faptul ca strabunii nostri dormeau alaturi de micutii lor, in aceeasi camera, dar nu in acelasi pat.

Intelepciunea populara sta la baza acestui obicei pentru ca, fara a avea access la datele studiilor actuale, stramosii nostri constatasera ca cel mai sigur loc pentru cei mici este propriul lor patut.

Sindromul Mortii Subite a Bebelusului sau SIDS este o afectiune despre care nu stiu multi parinti si ale carei cauze nu sunt identificate intru-totul.

Printre factorii de risc insa, alaturi de fumat, de supraincalzirea camerei bebelusului, prematuritate sau consumul de alcool sau droguri de catre parinti, se numara si co-sleeping-ul neasigurat, adica practica dormitului in acelasi pat a unui bebelus mic si a unui adult, fara respectarea unor reguli.

Intr-un articol ulterior va vom prezenta lista complete a factorilor de risc ce sunt asociati acestui sindrom si nedorit de niciun parinte si care ar fi regulile ce trebuie respectate in cazul in care, din varii motive bebelusul doarme in acelasi pat cu adultii.

Cel mai sigur loc in care bebelusul poate dormi este patutul sau, patut care e bine sa fie asezat in camera parintilor macar in primele 6 luni.

Patutul poate fi unul pliant sau unul din lemn, in functie de spatiul pe care il aveti la dispozitie.

Folositi intotdeauna o saltea ferma, perfect drapta, impermeabila si nedeteriorata

Trebuie sa folositi o saltea ferma si plana, acoperita de o protectie impermeabila. In acest mod salteaua va ramane curata si uscata, chiar daca se intampla “un mic accident de pampers”. Asigurati-va intotdeauna ca salteaua nu este uzata si ca are dimensiuni potrivite pentru patutul in care doriti sa o utilizati.

Saltelele pentru bebelusi trebuie sa aiba in compozitie cel putin in strat ferm, de cocos. Cocosul este un material inert termic, ce nu se incinge vara si nu tine frig noaptea si care permite circulatia aerului.

Pentru copii mai mari, puteti lua in calcul si saltelele cu seminte de hrisca, alt maretial inert termic, cu efecte terapeutice demonstrate de milenii in privinta unui somn sanatos (hrisca este folosita de japonezi in fabricarea faimoaselor tatami-uri).

Evitati lenjeria de pat foarte moale sau foarte pufoasa

Un cearceaf cu elastic si o paturica (ce nu trebuie sa il acopere pe cel mic mai sus de umeri), sau un sac de dormit potrivit varstei sunt tot ce e necesar in patutul bebelusuli. Atunci cand vine ora somnului, va recomandam sa indepartati jucariile cu puf din patul celui mic. Evitati utilizarea cuverturilor, a tururilor de pat sau pernelor in patul bebelusului. Academia Americana de Pediatrie, specialistii din Canada si Marea Britanie recomanda evitarea utilizarii Baby Nest-urilor si altor accesorii de acest tip care prezinta la randul lor riscul de producere a Sindromului Mortii Subite a Bebelusului.

Pernele pot creste riscul de producere a Sindromului Mortii Subite a Bebelusului

Studiile de specialitate au demonstrat faptul ca utilizarea pernelor pentru bebelusi creste riscul producerii Sindromului Mortii Subite a Bebelusului de 2.5 ani.
Daca scopul pentru care doriti sa utilizati perna este reducerea riscului de plagiocefalie, ar fi mai bine sa luati in calcul alte metode care nu implica riscul mortii subite (SIDS).
Plagiocefalia se corecteaza de obicei de la sine in primul an de viata, dar daca aveti dubii, va recomandam sa luati legatura cu medicul pediatru pentru a va indruma in acest sens. Va recomandam sa ii lasati pe cei mici sa stea pe burtica in timpul orelor de activitate, astfel incat cei mici sa stea pe spate in special in timpul somnului.

Saltelele Second-Hand

Se practica refolosirea saltelelor in familiile cu mai multi copilasi, sau transmiterea saltelei de la copilul unui prieten sau rude.
In SUA s UK s-au efectuat cateva studii care au identificat un risc crescut de producere a Sindromunului Mortii Subite a Bebelusului (SIDS) atunci cand se utilizeaza o saltea second-hand uzata.
Pentru a reduce acest risc este bine sa va asigurati ca salteaua second-hand a fost utilizata anterior cu husa de protectie impermeabila si ca nu are urme de rupturi sau uzura semnificative. Salteaua trebuie sa asigure o suprafata ferma si perfect plana pentru un somn sanatos.

Turul de Pat

Aceste accesorii sunt foarte cautate de parintii care opteaza pentru patutul de lemn, din teama ca cel mic s-ar putea rani in barele patutului. Din pacate insa, au existat numeroase cazuri in care un astfel de accesoriu, in loc sa il protejeze pe bebe, a devenit o adevarata capcana. Cea mai sigura suprafata de dormit pentru bebe este o saltea ferma acoperita de un cearceaf simplu! Patuturile de calatorie sunt la fel de sigure ca patuturile din lemn si prezinta avantajul de a putea fi instalate in camera parintilor (co-rooming). Va recomandam sa nu pozitionati patutul de calatorie in apropierea unui radiator sau in lumina directa si sa indepartati cabluri, snururi sau alte elemente periculoase din jurul patutului.

Puteti consulta in sectiunea Standarde de Siguranta criteriile ce trebuie respectate de un patut din lemn, un patut pliant sau de saltelele pentru copii, pentru somnul unui bebelus sanatos.

Siguranta copii