Eruptii

Nu voi uita niciodată spaima trăită atunci când cei doi copii ai mei, preșcolarul aflat în colectivitate și sugarul de acasă au dezvoltat aproape simultant prima erupție cutanata.

Primul instinct a fost acela de a consulta atlasele medicale de Dermatologie și revederea capitolelor de pediatrie dedicate bolilor infecto-contagioase ale copilăriei.

În cazul copiilor mei a fost vorba de varicela, dar ar fi putut fi și altceva.

De aceea m-am gandit că v-ar fi de folos o trecere în revistă a celor mai întâlnite tipuri de Erupții ale pielii la bebelusi si copii.

Apariția unor pete sau leziuni la nivelul pielii unui bebeluș sau copil mic , adică a unei erupții cutanate este unul din cele mai frecvente motive de îngrijorare ale unui părinte.

Observarea unei erupții cutanate sau a unei afecțiuni a pielii pe bebeluș sau copil poate fi foarte îngrijorătoare dacă nu ești sigur ce este. Multe sunt de obicei inofensive, dar unele pot fi grave, așa că este important să știi ce să faci dacă observi astfel de modificări la nivelul pielii celui mic. Multe erupții cutanate sunt însoțite de alte simptome, inclusiv febră, așa că merită să verificați și dacă micuțul dumneavoastră are temperatură.

Varicela

Virusul varicelei este un virus comun și foarte infecțios. Erupția cutanată este de obicei primul simptom, începând cu mici pete roșii care se pot transforma în vezicule. Acestea pot fi extrem de pruriginoase. De asemenea, copilul dumneavoastră poate face febră, are dureri și își poate pierde pofta de mâncare. Varicela nu poate fi vindecată cu antibiotic, deoarece este un virus. Va trebui să vă asigurați că copilul dumneavoastră este bine hidratat și se odihnește mult. Tratați copilul cu paracetamol pentru copii, cum ar fi Calpol, dar evitați ibuprofenul, deoarece poate provoca reacții cutanate la persoanele cu varicelă. Loțiunea cu calamină a fost folosită în mod tradițional pentru a calma orice mâncărime cauzată de pete, dar conține oxid de zinc, care are tendința de a usca petele și le poate face să se simtă mai mâncărime.

Gelurile și spumele fără prescripție medicală pentru tratarea crustei varicelei sunt mai ușor de aplicat, mai puțin dezordonate și nu vor usca petele. De asemenea, poți să-i dai copilului tău un antihistaminic pentru a ușura mâncărimea (atâta timp cât are vârsta peste 12 luni).

Varicela

Dermatita Atopica (eczema)

Cunoscută și sub denumirea de dermatită atopică, eczema este o afecțiune a pielii care provoacă mâncărimi pete de piele care pot deveni roșii, crăpate și inflamate. Cel mai probabil este să verifici pielea pe mâini, pe interiorul coatelor, pe spatele genunchilor și pe față și pe scalp, deși poate apărea oriunde pe corp.Eczema poate fi tratată cu creme fără prescripție medicală, dar dacă este prima dată când o vezi la copilul tău (poate să se dezvolte încă din copilărie), ar fi indicată o vizită la medicul de familie, sau medicul pediatru.

Eczema

Boala mana-gura-picior

Boala mana-gura-picior

Această boală cu nume amuzant, cunoscută și ca febra aftoasă a mâinii este de fapt o afecțiune destul de comună a copilăriei.Este cauzată de un virus și, deși semnele revelatoare sunt micile răni asemănătoare veziculelor care apar pe mâini, picioare și în gură, primele semne pot fi o durere în gât, temperatură ridicată și lipsă de apetit.

La fel ca mulți viruși, tratamentul implică multe lichide și odihnă. Ar trebui să se amelioreze în 7-10 zile, dar dacă simptomele copilului dumneavoastră încă nu s-au îmbunătățit, este bine ca cel mic sa fie consultat de medicul de familie sau medicul pediatru.

Boala mana-gura-picior

Urticaria

O erupție cutanată de urticarie provoacă umflături roșii, în relief, cu mâncărimi. Ele pot fi în pete mari sau pot apărea ca pete roșii. În cele mai multe cazuri, urticaria (cunoscută și sub numele de urticarie) este cauzată de o reacție alergică la anumite alimente, medicamente sau mușcături sau înțepături de insecte. Leziunile urticariene pot fi tratate cu comprese umede și băi răcoritoare. De asemenea, poți discuta cu cu medicul de familie sau medicul pediatru despre antihistaminicele care sunt potrivite pentru copii.

Urticaria

Impetigo

Impetigo

Impetigo este o afecțiune bacteriană infecțioasă a pielii și, deși oricine o poate contacta, este deosebit de comună la sugari și copiii mici. Provoacă vezicule roșii, pline de lichid, care, atunci când se sparg, formează o crustă gălbuie care uneori este asemănată cu un fulg de porumb. De asemenea, copilul poate avea febră și ganglionii de la nivelul feței sau gâtului umflați.

Impetigo poate fi tratat cu o cremă antibiotică prescrisă de medic și ar trebui să se amelioreze în 7-10 zile. Ar trebui să spălați cu grijă crustele, să vă îmbrăcați copilul cu haine largi din bumbac și să tăiați unghiile pentru a reduce riscul ca acesta să smulgă crustele.

Rujeola (Pojarul)

Rujeola este un virus extrem de infecțios. Este mai puțin obișnuit decât înainte, deoarece mulți copii sunt vaccinați împotriva ei atunci când sunt vaccinați ROR (rujeolă, oreion și rubeolă). Cu toate acestea, cazurile apar de obicei la copiii nevaccinați si, din păcate s-a constatat o creștere recentă a cazurilor în ultimii câțiva ani. Erupția cutanată de rujeolă, care este de culoare roșie și cu pete, apare de obicei la câteva zile după ce încep să apară alte simptome. Printre acestea se numără nasul care curge, strănutul, o febră, pete cenușii-albe pe interiorul obrajilor și înroșirea ochilor.

Dacă ești îngrijorat că cel mic are rujeolă trebuie să contactezi urgent medicul de familie. Deși nu există un tratament pentru virusul rujeolei, medicul poate face aranjamente pentru a reduce riscul de răspândire a infecției.

Pojar
Pojar

Simptomele rujeolei apar la aproximativ 10 zile după infectație, așa că este important să avertizezi persoanele cu care copilul tău ar fi fost în contact, inclusiv grădinița și școala.

Septicemia meningococica

Septicemia meningococică este o boală foarte gravă care poate provoca leziuni ale pielii și țesuturilor, probleme de creștere a oaselor, insuficiență multiplă de organe și pierderea membrelor dacă nu este tratată rapid. Boala poate fi tratată cu antibiotice.

Meningococemie

Este cauzată de bacteriile meningococice din sânge care eliberează endotoxine (otrăvuri) care provoacă leziuni pe scară largă organismului, inclusiv vaselor de sânge din organe, țesuturi și piele. Erupția cutanată asociată cu septicemia este cauzată de scurgerea de sânge în țesuturile de sub piele și este foarte distinctă. Arată roșiatic-violet (aproape ca o vânătaie) și nu va dispărea dacă rulați un pahar peste el. Este posibil ca copilul dumneavoastră să aibă deja alte simptome, cum ar fi febră, vărsături, mâini și picioare reci, respirație rapidă, aversiune față de lumini puternice, o înțepenire a gâtului, care devine moale sau nu răspunde și un plâns sau gemete neobișnuit. Nu așteptați o erupție cutanată – dacă sunteți îngrijorat de oricare dintre aceste alte simptome, sunați urgent la 112 sau mergeți direct la Departamentul de Primiri Urgențe al celui mai apropiat spital de copii.

Iritația de scutec

Iritatia de scutec

Pielea roșie, inflamată sau pete din jurul fundului și organelor genitale ale bebelușului este de obicei un semn de iritație cutanată de scutec. Poate fi incomod pentru bebeluș, deși erupția ușoară a scutecului poate să nu-l deranjeze prea mult. Iritatația cutanată de scutec este foarte frecventă și este cauzată de umiditatea din urină și fecale care irită pielea delicată a bebelușului, în special amoniacul găsit în urina acestuia.

Există o mulțime de creme pentru scutece fără prescripție medicală pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de piele și, de asemenea, acționează ca o barieră împotriva umidității pentru a preveni apariția acesteia. De asemenea, ar trebui să acordați bebelușului un timp „fără scutece” în fiecare zi, pentru a permite aerului să pătrundă în piele. Așezați-le pe un covoraș impermeabil în cazul în care apar accidente.

Miliaria

Miliaria sau erupția cutanată la căldură, este o afecțiune în mare parte inofensivă, dar incomodă, cauzată de blocarea glandelor sudoripare pri traspirație excesivă și duce la o erupție cutanată. Bebelușii pot avea erupții cutanate, deoarece nu își pot controla temperatura la fel de bine ca adulții și copiii. Principalele simptome sunt mici pete roșii, o senzație de mâncărime, înțepătură și roșeață și umflare ușoară.

Miliaria

Cel mai bun mod de acțiune este să păstrați pielea rece prin aplicarea unei cârpe umede, să vă asigurați că bebelușul sau copilul dumneavoastră rămâne bine hidratat și să îl îmbracați cu haine subțiri și răcoroase din bumbac.

Pecinginea sau Tinea Corporis

Pecinginea este de fapt cauzată de o infecție fungică. O erupție cutanată de pecingine poate apărea într-un model circular și poate avea un aspect roșu sau argintiu. Poate fi, de asemenea, solzoasă, uscată, mâncărime sau umflată. Pentru un tratament adecvat trebuie să luați legătura cu un medic de familie sau un medic dermatolog.

tinea corporis

Rozeola

A nu se confunda cu rujeola, rozeola este o infecție virală care provoacă o erupție cutanată. Este cel mai frecvent la sugari, copii mici și copii mici, deși și adulții pot face această boală. Copilul poate prezenta febră, dureri în gât, secreții nazale, diaree, ganglionii și pleoapele umflate și își poate pierde pofta de mâncare. Câteva zile mai târziu, va apărea o erupție cutanată, care începe pe spate și pe trunchi și se extinde pe față, gât și brațe. Unii copii pot avea și convulsii, cunoscute sub numele de convulsii febrile, care sunt provocate de temperatura ridicată.

Roseola

Tratamentul pentru rozeola este multă odihnă și rehidratare. Pentru scăderea temperaturii îi puteți administra paracetamol. Este bine ca medicul de familie sau medicul pediatru să fie informați permanent despre evoluția bolii, dar nu există niciun medicament specific pentru tratarea acesteia. Cu toate acestea, dacă copilul are convulsii febrile, medicul trebuie sunat de urgentă.

Scabia (Râia)

Scabia este cauzată de mici acarieni paraziți care se înfundă în piele pentru a depune ouă, provocând o erupție cutanată, mâncărime, asemănătoare veziculelor. Poate afecta pe oricine, inclusiv copiii și bebelușii. Acarienii sunt mici – mai puțin de jumătate de milimetru – așa că s-ar putea să-i vezi doar ca puncte pe piele. Ar trebui să vă duceți copilul la medic dacă vă temeți că are scabie, deoarece poate fi tratat cu o cremă.

Scabie

Este foarte infecțioasă și, prin urmare, întreaga familie va trebui tratată, deoarece erupția poate dura până la opt săptămâni să apară. De asemenea, ar trebui să spălați toată așternutul la 50°C pentru a îndepărta urmele de acarieni și să puneți haine care nu pot fi spălate într-o pungă și să le sigilați timp de trei zile până când acarienii mor.

Scarlatina

Scarlatina este o infecție bacteriană care provoacă o erupție cutanată roșie aprinsă care se simte aspră la atingere – ca șmirghel. De asemenea, este posibil ca cel mic să aibă febră, ganglioni umflați și o limbă care inițial pare albă, apoi capătă un aspect umflat „asemănător unei căpșuni”. În trecut, scarlatina era o boală gravă, dar datorită apariției antibioticelor este acum mai puțin frecventă și mai ușor de tratat.

Scarlatina
Limba_Scarlatina

Simptomele durează aproximativ o săptămână, dar copilul este contagios înainte cu până la șapte zile de apariția simptomelor și până la 24 de ore după administrarea primelor comprimate de antibiotice. Cei care nu iau antibiotice pot fi infectați mai mult timp – până la două până la trei săptămâni de la debutul simptomelor. Ar trebui să vă avertizați întotdeauna medicul dacă vă temeți că copilul dumneavoastră ar putea avea scarlatina.

Boala Obrajilor Pălmuiți

(a 5-a boala)

Boala obrajilor pălmuiți își trage numele de la erupția cutanată roșie aprinsă care apare pe obrajii celor afectați, arătând adesea ca și cum persoana a fost palmuită. Este cauzată de un virus numit parvovirus B19. Obrajii roșii nu sunt de obicei primul semn al bolii – copilul dumneavoastră poate avea o temperatură ridicată, curge nasul, dureri în gât și dureri de cap. După câteva zile, va apărea următoarea erupție cutanată pe obraz, iar apoi copilul poate dezvolta o erupție cutanată, mâncărime, pe corp.

Boala Obrajilor palmuiti

Erupțiile cutanate pot dura câteva săptămâni pentru a dispărea apoi și, deoarece este un virus, nu există medicamente pentru acesta, așa că tratamentul cheie este odihna, lichidele și paracetamolul pentru sugari dacă copilul are dureri sau stare de disconfort.

Dacă mămica este însărcinată și intră în contact cu o persoană care suferă de sindromul obrazului plesnit, aceasta trebuie sa ia imediat legătura cu medicul de familie deoarece virusul poate fi foarte periculos pentru făt.

Aceasta sumara trecere in revista a celor mai intalnite tipuri de erupții cutanate ale sugarului sau copilului mic sperăm să va fie de folos.

Va recomandam călduros să apelați la medicul de familie, medicul de pediatru sau dermatolog în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine și a unui tratament adecvat.

In cazul in care aveți nevoie de informații suplimentare si consiliere specializată vă recomandăm să apelați și la servicii online de tipul Peditel.